Două instanţe româneşti au suspendat cauzele avute pe rol şi s-au adresat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cerându-i să se pronunţe în legătură cu taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012, prin Legea 9/2012, mai cunoscută sub numele de „taxa de primă înmatriculare”.
Una dintre cele două instanţe a fost Curtea de Apel Bucureşti, iar în cauză era implicat un teleormănean, George Ciocoiu, care a dat în judecată Fiscul pe motiv că taxa de poluare plătită pentru un autoturism din Germania este contrară dreptului comunitar, care prevalează în faţa legislaţiei interne. La 6 septembrie 2012, Tribunalul Teleorman i-a dar câştig de cauză cetăţeanului, dar administraţia fiscală a făcut apel la instanţa superioară, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea cauzei şi consultarea Curţii de Justiţie a UE, care s-a pronunţat la mijlocul acestei săptămâni.
Curtea de Justiţie a UE a stabilit că ”Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă pe poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională.”
Adică aceeaşi taxă de înmatriculare să se plătească şi pentru un Wolksvagen şi pentru o Dacie, dacă au aceeaşi capacitate cilindrică, aceiaşi kilometri parcurşi, acelaşi an de fabricaţie şi folosesc acelaşi combustibil.
De menţionat că în Occident, dacă, de exemplu, un cetăţean din Italia cumpără o maşină din Franţa sau Germania nu plăteşte taxă de primă înmatriculare, ci o taxă „de transfer de proprietate”, care se învârte în jurul a 200 de euro. Pe când la noi, taxa de primă înmatriculare a ajuns şi la câteva mii de euro, bani suficienţi să cumperi o maşină de ocazie bună, într-o ţară occidentală.
Prin decizia Curţii de Justiţie a UE, toţi cei care au fost nedreptăţiţi îşi pot recupera în instanţă banii plătiţi în plus la prima înmatriculare, ca prim efect. Dar apare şi al doilea efect, unul pervers, de tipul proverbului cu capra, oaia şi flatulaţia. Adică guvernul greşeşte şi poporul plăteşte. Pentru că bugetul de stat, din care vor fi returnate aceste sume, e alimentata din taxele şi impozitele (multe şi consistente) pe care le plătesc contribuabilii, fie ei persoane fizice sau juridice.
Şi pentru că tot am invocat proverbele, aşteptăm o legislaţie care să pună în acord cu proverbul care spune că „prostia se plăteşte” şi pe cei aflaţi la cârma treburilor publice.
Şt. B.