Concursul de vinuri atrage tot mai puţini concurenţi. Dacă la ediţiile trecute juriul a fost nevoit să deguste peste 50 de soiuri de vin, iată că la cea de-a şasea ediţie numărul participanţilor a scăzut aproape la jumătate.
Cel mai bun vin roşu din Alexandria îi aparţine lui Dumitru Comănescu, iar marele premiu la categoria vin alb a fost câştigat de Anghel Bulumac.
La ediţia din acest an a concursului „Cel mai bun vin alb/roşu“ s-au înscris 29 de viticultori, 24 la categoria vin roşu şi doar 5 participanţi pentru vin alb.
Cea de-a şasea ediţie a concursului alexăndrean „Cel mai bun vin alb/roşu” şi-a desemnat câştigătorii. Concursul, dar şi decernarea premiilor au avut loc la clubul pensionarilor din Alexandria.
Vreme de o oră, juriul, format din specialişti viticoli, dar şi sommelieri a degustat cele 29 de sortimente intrate în concurs.
Vinurile analizate au fost împărţite în două secţiuni – albe şi roşii. Cele mai mari note din concurs le-a obţinut vinul roşu al lui Dumitru Comănescu, iar cel al lui Anghel Bulumac a fost declarat cel mai bun dintre cele albe.
Licoarea lui Bachus a fost verificată de un juriu de specialitate, în frunte cu preşedintele sommelier Andrei Orbeşteanu. Alături de acesta au mai degustat ingineri viticoli şi foşti câştigători ai concursului: Gheorghe Manda, Corpul de Control al Primarului, Florian Matei, Asociaţia Zărezan, Eugen Capeţ, câştigător 2013 categoria vin roşu şi Ştefan Grigore, câştigător 2013 categoria vin alb.
”Este un concurs pentru producătorii de vin din Alexandria. La această ediţie au putut să participe doar producători de vin din Alexandria, adică cei care figurează în evidenţele de la registrul agricol. Cele mai bune soiuri de vin vor fi şi răsplătite. Câştigătorul locului I pleacă acasă cu un premiu de 500 lei. Locul 2 câştigă 300 lei, iar locul 3 primeşte 200 lei. Ca o noutate de premiere în acest an, conducerea Primăriei, la sugestia producătorilor de vin, a adăugat două premii noi: premiul pentru cel mai tânăr producător de vinuri şi cel mai în vârstă”, a declarat Ştefan Tăbăcitu, administratorul public al municipiului.
Cel mai tânăr participant a fost declarat Mircea Icu în vârstă de 44 ani, iar cel mai vârstnic participant are onorabila vârstă de 84 de ani, Anghel Bulumac.
Juriul a gustat pe rând toate cele 29 de sortimente de vin intrate în concurs. După ce au măsurat tăria vinului, au dat o notă fiecărui sortiment, pentru aromă, culoare, limpezime şi gust.
Podiumul categoriei vin alb a fost întregit de Marcel Capeţ, locul al doilea şi Ion Olteanu, al treilea.
În privinţa vinului roşu, poziţia secundă a fost ocupată de către Spirea Neagu, iar pe ultima treaptă a podiumului a urcat Anghel Bulumac.
Pentru cei mai puţin familiarizaţi trebuie spus că tăria licorii bahice este dată de cantitatea de zahăr din boabele de struguri. Cu cât strugurii sunt mai dulci, cu atât vinul este mai tare.
Premierea câştigătorilor se va face, sâmbătă, 01 februarie, de la ora 11:00 în cadrul ceremoniei dedicare Zărezanului, în sala de şedinţe a Primăriei Alexandria.

C. DUMITRACHE

Despre autor