Un personal cu navetişti, blocat de nămeţi

Un tren cu călători, a rămas blocat în nămeţii de zăpadă formaţi în urma viscolului puternic ce a bătut luni noapte. Ţinând cont de ora la care s-a produs nedoritul eveniment, intervalul 23.00 – 01.50, cu siguranţă a fost vorba de 14 navetişti care se deplasau pe ruta Zimnicea – Alexandria. După cum spuneam din cauza zăpezii spulberate, trenul a rămas înţepenit pe câmp la o distanţă de aproximativ 2 kilometri de localitatea Zimnicea.
La faţa locului, pentru scoaterea celor 14 persoane din tren au intervenit pompierii militari alexăndreni şi zimniceni, cu autospeciala Formaţiunii de Apărare Civilă (AFAC), precum şi un poliţist de la Poliţia Transporturi Feroviare. Toţi cei 14 pasageri au fost preluaţi şi transportaţi în oraşul Zimnicea, fără a se înregistra probleme deosebite.
Însă intervenţiile pompierilor militari şi a celor de la apărare civilă, nu s-au oprit aici. Începând cu orele 03.25, aceştia au contribuit la tractarea garniturii de tren rămasă înzăpezită, către gara Alexandria, întrucât porţiunea de cale ferată până la Zimnicea nu mai putea fi practicabilă. Trenul a ajuns în Alexandria în jurul orelor 04.45, fără nici un fel de incident.
Având în vedere evoluţia fenomenelor meteorologice, de vânt puternic ce favorizează viscolirea zăpezii pe carosabil, blocând astfel anumite sectoare de drum, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman recomandă cetăţenilor să evite în continuare pe cât posibil plecarea la drum pe timp de viscol, iar dacă acest lucru este necesar, aceştia trebuie să se informeze dacă pe traseul ales sunt sau nu probleme. Înainte de a pleca cetăţenii trebuie să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează la parametri normali şi să se informeze cu privire la buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor locale şi centrale.
De asemenea autoturismul trebuie să fie dotat cu pături, apă şi alimente neperisabile, dar şi cu rezervorul de combustibil plin.
De lanţuri antiderapante, anvelope specifice sezonului rece, lopată şi săculeţ cu nisip nici nu mai poate fi vorba. Acestea nu trebuie să lipsească dintr-un autoturism care se află în trafic pe vreme rea.

M.M.