Un nou ”10 august”

Procurorul general Bogdan Licu a declarat că în România va fi campanie electorală încă un an și jumătate și că din această cauză ”un nou 10 august poate să apară oricând”. Abuzul în serviciu, purtarea abuzivă, fals intelectual- sunt doar câteva din acuzațiile pe care procurorii militari de la Parchetul General le aduc șefilor Jandarmeriei și Ministerului de Interne, direct ministrului teleormănean Carmen Daniela Dan, fost prefect apolitic, apropiată a fostului președinte PSD Liviu Nicolae Dragnea în dosarul violențelor de la protestul diasporei din 10 august anul trecut. Au trecut șase luni de la violențele din 10 august, sunt sute de victime, mii de audieri și nici un vinovat. Pe 10 august anul trecut jandarmii au alungat cu bastoane de cauciuc și gaze lacrimogene pe protestatarii anti PSD. Aproape 800 de protestatari au depus plângere oficială împotriva jandarmilor din subordinea lui Carmen Daniela Dan, și îi acuză de violențe. De partea cealaltă 160 de membri ai forțelor de ordine au reclamat și eică au fost agresați de demonstranți. Pentru aflarea adevărului anchetatorii au audiat peste 1.100 de martori și 500 de victime.

Anul acesta va avea loc un nou protest al diasporei tot pe 10 august. Au primit aprobarea, dar după ce au dat-o în judecată pe Gabriela Firea. Organizatorul și cel care și-a asumat protestul de anul acesta, cel care a făcut demersurile pe lângă Primăria capitalei, este Tommy Tomescu, medic stomatolog resident în Marea Britanie, directorul Centrului Comunitar Român din Londra și prim-vicepreședintele Consiliului Românilor de Pretutindeni. Tomescu a anunțat că anul acesta pe 10 august vor fi prezente la protest peste 250.000 de persoane.

La rândul său, Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne a declarat că își dorește ca momentul 10 august 2018 să nu se mai repete. ”Momentul 10 august este un moment de referință. Aș vrea să privim acest moment ca unul din care putem trage învățăminte. Îmi doresc ca momentul 10 august să nu se mai repete”, a declarat Carmen Daniela Dan, ministrul de Interne. Și este foarte posibil ca pentru Carmen Dan să nu se mai repete momentul respectiv, fiindcă până pe 10 august 2019 este posibil ca premierul Viorica Vasilica Dăncilă să o suspende din funcția de ministru. Viorica Dăncilă începe zilele acestea un proces de evaluare a miniștrilor săi, iar Carmen Daniela Dan se pare că va fi prima pe lista remaniabililor, chiar dacă este tot din Videle ca și dânsa.

Ioan DUMITRESCU