Un liberal despre creșterea pensiilor

Raluca Turcan, vorbind despre cei 900.000 de pensionari aflați la limita sărăciei, vine cu propuneri către Guvernul liberal condus de Florin Cîțu. România trebuie săaibă în cel mai scurt timp posibil un sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate, care să elimine discrepanțele strigătoare la cer dintre beneficiariide pensii speciale uriașe și ceilalți beneficiari de pensii din România, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan.

”Am început întâlnirile dedicate corectării legislației în vigoare și vom prezenta în lunile următoare propuneri concrete care vor reechilibra sistemul de pensii”, spune Raluca Turcan. 900.000 de pensionari din România primesc lunar o pensie de 800 de lei.

Ministrul Muncii spune că Guvernul are obligația morală și profesională să găsească răspunsuri la aceste anomalii de creștere cu 40% a pensiilor, adoptată de PSD în 2019, înainte de campaniile electorale. ”În realitate PSD nu a dorit niciodată să aplice această lege. Executivul condus de Viorica Dăncilă nu a demarat nici procedurile de evaluare a pensiilor, care trebuia reglementată conform legii din 2019, nici procedurile de achiziții suplimentare de pensii necesare acestui demers”, argumentează Raluca Turcan.

Aceasta mai spune: ”Suntem obligați moral și profesional să găsim răspunsuri și la aceste anomalii validate de CCR, așadar preocuparea mea e să găsim acele răspunsuri legale, astfel încât de la noi, proiectul și răspunsul să plece de la premiza de a fi constituționale”.

La rândul său, deputatul liberal Barbu Costel spune că dacă ar fi după sine, ar mări pensile nu cu 40 % cât vrea PSD-ul, ci cu 80%. Dar deocamdată, în vreme de criză economică, cu încasări la bugetul de stat tot mai mici, în vreme de pandemie, atât se poate. Deputatul Barbu Costel afirmă că atunci când liberalii au venit la putere, visteria statului era goală. Și Barbu Costel afirmă că în momentul de față se fac eforturi pentru găsirea celei mai bune soluții de mărire a pensiilor, mai ales a celor 900.000 de pensionari aflați la limita sărăciei. Și deputatul liberal Barbu Costel afirmă că o țară este puternică, dacă are oameni bogați.

Ioan DUMITRESCU