Un cioban mioritic cucereşte Albionul – Cei patru evanghelişti au fost trei: Luca şi Matei

Cam aşa s-ar putea traduce isteria produsă în Albion de declaraţiile premierului conservator Cameron, care neavând cu ce se lăuda în apropiata campanie electorală, şi-a ales o temă la modă în anul care tocmai a început: hoardele de imigranţi români şi bulgari care vor bulversa piaţa occidentală a muncii.
Preluată şi amplificată de televiziunile de casă şi de presa tabloidă de dincolo de Canalul Mânecii, tema i-a isterizat pe mulţi dintre supuşii reginei, care se aşteptau ca după Revelion regatul să fie sufocat de imigranţii din est, care să le fure locurile de muncă sau portofelele din buzunar.
Surpriză de proporţii, însă. În dimineaţa zilei de 1 ianuarie, străzile Londrei erau pline de englezii doborâţi de băutură, care nu mai făceau diferenţa între pietrele de pe caldarâm şi pernele de acasă. Nici picior de imigrant român, proaspăt sosit după liberalizarea pieţei muncii.
Singurul care sosise cu avionul la Londra, fusese „confiscat” de cei câţiva parlamentari britanici care doriseră să fie martori la debarcarea „hoardelor” şi care profitând de prezenţa sutelor de jurnalişti, şedeau la o şuetă, în limba lui Shakespeare, cu Victor Spirescu, care încerca să-i convingă că n-a venit să fure ci să muncească cinstit.
După ce au trecut peste penibilul situaţiei, ziariştii englezi au făcut din ciobanul român un erou de telenovelă, trimiţând urgent echipe de reporteri în satul Pelişor din judeţul Sibiu, unde rămăsese prietena românului cu fesul tras pe ochi, care venise în Anglia să spele parbrize, la invitaţia unui prieten sosit mai de multişor în această ţară.
Şi cum englezii sunt mari amatori de presă tabloidă, Victor Spirescu a devenit mintenaş erou de telenovelă şi când a intrat într-un supermarket a constatat cu mirare că oamenii îl recunoşteau deja, şi-l salutau cu simpatie.
Cât priveşte atitudinea oficialilor, aceştia au înghiţit găluşca şi cei mai mulţi au rămas cu ea în gât şi nu mai zic nimic. Doar premierul şi alţi câţiva reprezentanţi ai Cabinetului Cameron mai murmură, dar nu-i mai aude nimeni, şi nici nu-i prea mai bagă în seamă.
Şi totuşi alarma falsă cu valul de imigranţi care va năvăli în ţara lui Mister Bean a avut şi o parte bună. Antreprenorii englezi au pregătit deja circa 8000 de locuri de muncă pentru imigranţii români, semn că realitatea bate filmele cu cerşetori şi practicanţi de „alba-neagra” care domină jurnalele de ştiri din ultima vreme.
S-ar putea ca Victor Spirescu să rămână în istorie ca ciobanul mioritic care a sfărâmat stereotipurile şi a pus în umbră celebrul „instalator polonez”, de care se temea Occidentul după primul val de aderare la UE a unor ţări din Europa Centrală şi de Est. Şi ca imigrantul are i-a obligat pe conservatorii englezi şi de aiurea să-şi găsească altă temă electorală.

Şt. B.