Umilit, batjocorit şi filmat de către un coleg

Un elev de 9 ani din comuna Drăgăneşti Vlaşca a fost bătut şi legat cu un cablu de către un coleg. Pentru a se lăuda cu ceea ce a făcut acesta l-a pozat pe micuţ în timp ce-i aplica relele tratamente şi a postat pozele pe o reţea de socializare.
Nici n-a început bine şcoala şi deja avem primul caz de violenţă extremă între elevi. Din păcate, nefericitul eveniment s-a petrecut chiar în judeţul nostru între doi colegi.
Părinţii unui băiat de 9 ani de la şcoala din Drăgăneşti Vlaşca susţin că fiul lor a fost bătut şi legat cu un cablu de către un coleg, care l-a fotografiat apoi şi a postat imaginile pe internet.
Tatăl băiatului umilit spune că băiatul său, care este elev la şcoala din centrul comunei Drăgăneşti Vlaşca, este “terorizat” de către un coleg de clasă, care l-a bătut şi l-a legat cu un cablu, apoi l-a fotografiat şi a postat imaginile pe o reţea de socializare.
“Fiul meu este terorizat de un coleg de clasă care îl pune să-i care ghiozdanul, iar când nu vrea îl ia la bătaie. Unul dintre aceste momente a ajuns pe Facebook. L-a dus pe copil în parc şi i-a pus un cablu de gât. Un alt copil mai mare a văzut, apoi au mers nişte fete să-l salveze şi le-a ameninţat băiatul acela şi pe ele. Practic, l-a trântit pe fiul meu jos, i-a pus cablul de gât şi l-a tras până s-a înroşit la faţă. L-a fotografiat legat şi a postat imaginile. Eu am aflat de la colegii lui ce s-a întâmplat”, a declarat Gheorghe Albu, tatăl băiatului care ar fi fost agresat.
De cealaltă parte, părintele copilului acuzat respinge acuzaţiile şi spune că a fost vorba despre „o joacă de copii” şi că imaginile au fost şterse între timp de pe internet.
Cazul a ajuns şi la urechile şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, Valeria Gherghe. Aceasta mărturiseşte că deocamdată nu au fost sesizaţi în legătură cu producerea acestui eveniment, dar vor declanşa o anchetă.
“Am verificat situaţia la şcoala din Drăgăneşti Vlaşca, am vorbit cu doamna directoare, care mi-a spus că nu are cunoştinţă despre un asemenea eveniment şi că un astfel de incident nu i-a fost sesizat verbal sau în scris. Am verificat, de asemenea, la Poliţie şi la DGASPC dacă există sesizări despre acest caz, iar răspunsul a fost negativ. O să mă deplasez personal luni la acea şcoală pentru a verifica situaţia”, a declarat Valeria Gherghe.
Conducerea Inspectoratului Şcolar „se spală pe mâini” şi spune că acest caz a avut loc în afara orelor de curs.
„O echipă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman a demarat, în urma autosesizării, o cercetare în vederea analizării circumstanţelor în care s-a produs incidentul.
Nici unitatea de învăţământ, nici Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman nu au fost sesizate de vreuna dintre părţile implicate.
În urma discuţiilor cu conducerea şcolii, cu învăţătoarea clasei în care sunt elevi cei doi copii, cu unul dintre martorii oculari, s-a ajuns la concluzia că totul a pornit de la o joacă între cei doi copii, care, din relatările celor apropiaţi, erau chiar prieteni. Incidentul nu poate fi tratat ca un act premeditat de violenţă sau umilire a unuia faţă de celălalt. Acesta s-a produs în afara orelor de curs şi a spaţiului şcolar.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, de comun acord cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, a stabilit, ca primă intervenţie, includerea copiilor şi a părinţilor acestora într-un program de consiliere psihopedagogică, prin intermediul Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Teleorman.”, se arată într-o informare a ISJ Teleorman.
Despre acest caz au aflat şi poliţiştii, dar deocamdată nu pot face nimic şi asta deoarece nu a fost depusă nici o plângere în acest sens.
Cu toate acestea, şeful Poliţiei din Drăgăneşti Vlaşca, Mircea Moldoveanu, afirmă că vor fi făcute verificări.
“Părinţii nu au sesizat verbal sau în scris Poliţia despre acest caz, pentru că altfel noi am fi început o anchetă. Vom face verificări, dar nu am fost sesizaţi”, a precizat şeful Poliţiei din Drăgăneşti-Vlaşca.
Elevii teleormăneni nu sunt la prima abatere în acest sens. Chiar şi anul trecut peripeţiile elevilor teleormăneni au ajuns subiect de dezbatere naţională după ce doi elevi s-au luat la bătaie în timpul unei pauze. Scandalul a degenerat, iar unul dintre ei a fost înjunghiat. Lama cuţitului a fost atât de lungă încât i-a fost perforat plămânul stâng.
Tot anul trecut, un elev teleormănean a ajuns în spital după ce un coleg de clasă l-a strâns de gât până l-a lăsat inconştient. Rămas fără puteri, elevul s-a prăbuşit la podea, moment în care s-a lovit cu faţa de o bancă şi şi-a rupt nasul şi buza. La vremea respectivă conducerea unităţii de învăţământ cu pricina a considerat acest caz unul normal petrecut din joacă între doi colegi.
Nici profesorii nu sunt mai “cuminţi”. Un elev cu rezultate foarte bune la învăţătură a fost umilit şi batjocorit chiar de directorul unităţii de învăţământ. În timpul orei de fizică pe care directorul o preda la clasa băiatului, acesta a avut un exces de furie, a pus mâna pe o foarfecă şi fără prea multe explicaţii a început să-l tundă pe elev. În urma sesizărilor, directorul a fost schimbat din funcţie.

Claudiu DUMITRACHE