Ultima săptămână de școală din semestrul I * Teama de gripă ține mulți copii acasă

Semestrul I al anului școlar 2018-2019 se apropie de final și, săptămâna aceasta, ultima din semestrul I, mulți părinți, în special ai preșcolarilor, au ales să-și țină copiii acasă de teama gripei și a numărului mare de viroze respiratorii care au afectat, săptămâna trecută, aproximativ 6000 de copii din unitățile școlare din țară. Mulți dintre copiii care au rămas acasă în această săptămână au contactat viroze în cursul săptămânii trecute și încă se luptă cu boala, alții, deși sănătoși, sunt ținuți acasă de părinții care se tem ca micuții lor să nu se îmbolnăvească.

Teama de gripă a golit multe săli de clasă și în grădinițele din municipiul Alexandria. Ieri, erau multe săli în care, dintr-un total de peste 20 de copii câți sunt într-o clasă, erau prezenți 10 copii sau chiar mai puțini.

După patru zile în care toți copiii, preșcolari și elevi, au avut liber, revenirea în sălile de școală sau grădiniță s-a făcut după un triaj drastic al copiilor, dacă ar trebui să luam în calcul ceea ce a dispus ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Potrivit acesteia, triajul elevilor ar trebui să se facă, zilnic, înainte de începutul orelor, de către asistenți medicali școlari, acolo unde aceștia există, sau de către cadrele didactice, la începutul orelor de curs. Cei care verifică starea de sănătate a preșcolarilor și elevilor, trebuie să urmărească dacă aceștia prezintă semnele unei viroze. În cazul în care copilul are febră, tușește, îi curge nasul, acesta va fi trimis acasă.

Nu în ultimul rând, părinții ar trebui să fie înțelegători și în situația în care copiii au astfel de simptome să nu-i ducă la grădiniță sau la școală.

Dacă la grădiniță, copiii mai pot absenta și în cazul în care nu sunt bolnavi, doar pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire, la școală, situația nu este așa simplă. Ținând cont că este ultima săptămână din semestru, când se înheie situațiile școlare și foarte mulți copiii mai au nevoie de o notă sau chiar două la câte o materie, elevii nu pot rămâne acasă decât în situația în care starea de sănătate nu permite intrarea în colectivitate.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătății, pe fondul suspendării cursurilor în ziua de vineri, 25 ianuarie 2019, Sorina Pintea a precizat că ”alte decizii de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplica punctual”.

M. MEILĂ