Uite interviul, nu e interviul

De curând, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a dat un interviu pentru Le Figaro, în care fostul președinte al social-democraților a vorbit pe larg despre situația actuală din Partidul Social Democrat și despre actualul președinte al PSD-ului, președinte și al Camerei Deputaților, Liviu Nicolae Dragnea. După publicarea interviului, Ion Iliescu a negat că ar fi dat respectivul interviu.

Ion Iliescu a vorbit despre criza acută din interiorul PSD-ului, și despre Liviu Nicolae Dragnea. Ion Iliescu a declarat: ”Dragnea a venit în Partidul Social Democrat din Partidul Democrat. În opinia sa, PSD-ul nu a trecut până acum printr-o perioadă atât de complicată, iar excluderile din partid sunt un spectacol jenant. Dragnea a venit din PD. De câțiva ani nu mai am nici o legătură cu partidul, m-am retras ca pensionar. În PSD nu au loc discuții la dimensiunile necesare. În PSD nu mai există acea legătură solidă de încredere reciprocă între toți membrii partidului.Se poartă discuții mai puține decât în perioada mea. Forța PSD-ului era în încrederea între membrii. În PSD nu mai există încredere reciprocă. Aceasta este slăbiciunea. Sunt mulți oameni de calitate în partid. ”Și fostul președinte a punctat decisiv și punctual: ”Poziția personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD. Nu cred că a existat o perioadă atât de complicată. E un spectacol jenant în partid. Unii membri au intrat în conflict cu conducerea de partid. Este un moment de criză pentru conducerea partidului”.

După aceasta, fostul președinte a negat declarațiile făcute în interviul pentru Le Figaro. Jurnalistul care a realizat interviul respectiv a afirmat că este posibil ca Ion Iliescu să fi uitat declarațiile pe care le-a făcut, suspectându-l astfel de senilitate. Ion Iliescu a scris pe blogul personal: ”Cu uimire amestecată cu dezgust, un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România”, acuzând publicația respectivă de un război mediatic.

De altfel fostul președinte Ion Iliescu, care amintea initial de faptul că forța PSD-lui constă în încrederea reciprocă între membrii săi, a sfârșit prin a-l critica pe Liviu Nicolae Dragnea, actualul președinte al partidului, și a reușit într-un singur interviu să se contrazică pe sine însuși. Faptul că Liviu Dragnea a fost contestat de o parte din apropiații săi, iar acum și de fostul președinte Ion Iliescu, vine să conteste faptul că forța partidului constă în încredere reciprocă dintre membrii PSD. Sau, în PSD este o democrație de tip nou, cum spunea bătrânul Iliescu în alte timpuri, o democrație cu față umană.

Ioan DUMITRESCU