Turismul teleormănean, la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani

În Teleorman, deşi sunt câteva obiective istorice deosebit de interesante, dar şi o structură de cazare pentru turişti acceptabilă, slaba preocupare pentru promovarea unei astfel de activităţi se regăseşte în veniturile din ce în ce mai mici, de la un an la altul, obţinute în acest sector şi implicit de către unităţile de cazare turistică. Cea mai recentă situaţie publicată de către Institutul Naţional de Statistică scoate în evidenţă faptul că unităţile de cazare turistică teleormănene au înregistrat un grad foarte scăzut de ocupare, de la 23,3 la sută în luna noiembrie 2012, prin scăderi de la o lună la alta ajungându-se în luna noiembrie 2013 la 9,1 la sută. În toate unităţile cu structuri de cazare turistică din judeţ, în luna noiembrie 2012, au fost înregistrată sosirea a 1.194 persoane, iar în luna noiembrie 2013 a doar 847 persoane. Dacă în luna de referinţă din 2012 s-au înregistrat 4.109 cazări, în luna noiembrie a anului trecut numărul zilelor de cazare s-a redus la 2.258.
Cele mai multe persoane sosite şi care au înnoptat în unităţile cu structuri de cazare – hoteluri, moteluri, vile şi cabane turistice, pensiuni agro-turistice – au venit în judeţ în interes de serviciu, pentru o oarecare perioadă de timp, arareori înregistrându-se şi câte un grup de sportivi sau de turişti.
Dacă ar trebui să trăiască doar din activitatea de cazare, hotelurile din Alexandria, Turnu Măgurele, Roşiorii de Vede şi Zimnicea cu siguranţă că şi-ar putea închide porţile, doar pentru o mică parte din cele peste 700 de locuri de cazare de care dispun împreună existând în luna noiembrie 2013 solicitanţi. S-au înregistrat numai 498 sosiri şi un număr de 1.464 de cazări, în scădere cu mai bine de 50 la sută faţă de luna noiembrie 2012. Un număr foarte mic de solicitări de cazare s-a înregistrat şi la cabanele şi pensiunile agro-turistice din judeţ, veniturile obţinute fiind nesemnificative.
În foarte multe judeţe din ţară, inclusiv din rândul celor din zonele de câmpie, turismul aduce venituri importante agenţilor economici care au ales să desfăşoare o astfel de activitate. Numai că aceştia şi-au dezvoltat preocuparea pentru atragerea de turişti, şi nu doar au aşteptat ca turiştii să le bată la poartă. Nici filialele din judeţ aparţinând unor companii de turism din Bucureşti nu s-au îndreptat spre atragerea de turişti spre zonele turistice teleormănene, mai degrabă fiind interesate să găsească clienţi dornici să viziteze zone de interes din Europa şi de pe alte continente.

George ZAVERA