Treziţi-vă români!

A fost nevoie să moară doi oameni deosebiţi, doi oameni care mergeau cu sufletul deschis să salveze alţi oameni, pentru a constata că în cazuri de forţă majoră statul nu e în stare să se apere. Medicii legişti au stabilit că printre cauzele morţii Aurei Ion şi a lui Adrian Iovan, s-a numărat hipotermia. Întârzierea cu care s-a ajuns la locul catastrofei a fost prea mare pentru ca trupurile afectate de prăbuşirea avionului să reziste, iar tânărul medic a fost găsit cu lacrimile îngheţate pe obraz.
Noroc cu sătenii din Horea, care cu instinctul lor de oameni ai muntelui au găsit avionul prăbuşit şi i-au salvat pe supravieţuitori. Altfel, azi am fi numărat mai multe victime. Pentru că jandarmii, salvamontiştii şi cei de la SMURD ar fi rătăcit mult şi bine prin munţi, derutaţi de localizările aberante ale instituţiilor care tocmai pentru asemenea situaţii au fost înfiinţate.
S-au cheltuit sute de milioane de euro pentru dotarea SRI, a STS, DIICOT şi ROMATSA cu aparatură modernă care te poate asculta oricând şi oriunde şi îţi poate stabili cu precizie poziţia. Când a fost vorba de infractori sau de suspecţi, mai ales dacă erau adversari ai puterii, au fost găsiţi aproape instantaneu, şi-n gaură de şarpe, ca să cităm din “clasici”. Dar, brusc, când trebuie descoperiţi şi localizaţi cu precizie oameni aflaţi în nevoie se dovedeşte că aparatura nu mai funcţionează la parametrii şi mai mult încurcă lucrurile. Iar dacă nu se încurcă aparatura mai mult ca sigur se încurcă cei care o administrează.
Am mai spus-o şi cu alte ocazii: birocraţia distruge România. Cei de la poliţie n-au pus în funcţiune cel mai modern sistem de localizare prin semnalele telefonice, pentru că n-au avut mandat de la judecător. Cei de la STS au dat localizări cu aproximaţie de zeci de kilometri, iar cei de la ROMATSA au invocat lipsa de reacţie a centrului de urmărire a navelor aeriene de la Moscova. Adevăraţii specialişti au demontat aceste încercări de a scăpa de răspundere şi i-au arătat cu degetul pe vinovaţi: ministrul Radu Stroe, că n-a convocat o celulă de criză, secretarul de stat Constantin Chiper, că nu ştie nici fişa postului, şeful de la ROMATSA şi cel de la STS, pentru haosul existent în instituţiile respective, ca să enumerăm numai câţiva dintre ei.
Nu e de mirare că tot mai mulţi regretă vremurile lui Ceauşescu din diverse motive, printre care se va număra de luni şi faptul că asemenea lucruri nu s-ar fi întâmplat atunci, chiar dacă nu existau mijloacele moderne de comunicare de astăzi. Dar degeaba e aparatură dacă nu mai sunt oameni serioşi şi adevăraţi meseriaşi, cu simţul responsabilităţii.
Ce s-ar întâmpla cu România în cazul unui cutremur major ca cel din ’77 sau al altei catastrofe naturale cu asemenea instituţii şi cu asemenea oameni la butoanele aparatelor sofisticate, care şi ele sunt suspectate că nu s-ar ridica la înălţimea cerinţelor.
Iar suspiciunile sunt întemeiate atâta vreme cât furnizorii sunt firme de partid, cum e cea a deputatului Sebastian Ghiţă sau a unui fost general SIE, ieşit la pensie şi care mai face şi el un ban grămadă, dacă turcu’ (statul) plăteşte.
Nu sunt departe de adevăr cei care susţin că România e condusă din umbră de reprezentanţii vechiului sistem, altfel nu se explică de ce chiar dacă puterea s-a schimbat de câteva ori, chiar dacă au apărut figuri noi în politică, oameni tineri şi şcoliţi, lucrurile merg la fel de 24 de ani. Şi nu sunt şanse ca lucrurile să se schimbe dacă oamenii patrioţi şi de bună credinţă nu vor ieşi din espectativă şi nu-şi vor da mâna pentru o schimbare adevărată a clasei politice. Şi prin aceasta a sorţii poporului român şi a României.
În aceste momente toţi românii adevăraţi sunt alături de familiile celor care ne-au părăsit înainte de vreme şi le transmit întreaga lor compasiune şi solidaritate.

Şt. B.