Trei lei în plus, pentru ”Masa caldă” acordată elevilor

Demarat în anul școlar 2016-2017, proiectul pilot ”Masa caldă” în școli se derulează și în cursul acestui an școlar, tot în 50 de unități de învățământ preșcolar de stat, printre care se numără, și în acest an, Școala Gimnazială Lunca din județul Teleorman. Unitatea de învățământ de județul nostru a fost inclusă în proiectul pilot și în anii școlari anteriori, însă, în anii școlari 2016-2017 și 2017-2018, programul nu a putut fi implementat pentru că, așa cum ne-a declarat anul trecut secretarul unității de învățământ, Alin Lița, ”nu a demarat licitația la primărie, privind firma care să se ocupe cu livrarea mesei calde. Am înțeles că au și fost retrași banii la nivel local, alocați acestui program”.

Sperăm că în acest an școlar să nu mai fie nicio problemă și elevii care frecventează Școala Gimnazială Lunca să beneficieze de masa caldă acordată în cadrul proiectului.

În plus, începând cu acest an, Guvernul a hotărât majoarea pachetului alimentar cu aproximativ 40%, de la 7 lei/zi, atât cât prevedeau normele anterioare, la 10 lei/zi/beneficiar.

”Ca element de noutate, în vederea evitării organizării a două proceduri de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde de către compartimentele de specialitate din cadrul primăriilor, noua ordonanţă de urgenţă prevede trecerea de la an şcolar la an calendaristic, aspect ce contribuie la asigurarea continuităţii programului-pilot”, se arată într-un comunicat de presă al MEN.

De asemenea, pentru evaluarea corespunzătoare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, s-a decis implementarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp, fiind necesară continuarea pilotării pentru cel puțin un ciclu de învățământ.

Obiectivele derulării acestui program sunt: scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului și a întârzierilor la prima oră, formarea deprinderii la copii a unei alimentații sănătoase, consolidarea relației familie-școală prin implicarea părinților în educarea copiilor în privința unei alimentații sănătoase și reducerea migrației elevilor din unităţile de învăţământ din mediul rural către unităţile de învăţământ din mediul urban.

M. MEILĂ