Tinerii din diasporă, care vor să devină fermieri, ajutați cu 20 de milioane de euro!

În acest an, beneficiarii Programului Tânărul Fermier vor primi, fiecare, suma de 50.000 euro la instalarea la conducerea unei exploatații agricole, precum și până la 50 de hectare de teren agricol în arendă sau concesiune din rezerva statului.

În cadrul audierii sale din Senatul României, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a făcut cunoscut faptul că în cadrul Programului Tânărul Fermier, ce va fi lansat în curând, suma de 20 de milioane de euro este destinată tinerilor care se întorc din străinătate și se dedică practicării agriculturii în România.

Ministrul Adrian Oros : “Anul acesta, Programul Tânărul Fermier va aloca 43 de milioane de euro și va avea două componente, astfel încât circa 50% din această sumă, adică 20 de milioane de euro, va fi destinată celor din diaspora. Pentru prima dată, beneficiarii acestui program vor primi și până la 50 de hectare în arendă sau concesiune. Nu le vom mai da prietenilor voștri (de la PSD) pe redevențe ridicole !

Din iunie, vom implementa o schemă de sprijin pentru cei care angajează muncitori zilieri sau sezonieri. Am adoptat HG 356/2020 privind aprobarea stimulării angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară”.

Conform MADR, la această dată sunt estimate a fi libere de contract peste 50.000 de hectare de teren arabil concesionate din rezerva statului, teren ce vor fi date în arendă sau concesiune tinerilor.

Potrivit calendarului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de lansare a sesiunilor de depunere a proiectelor pentru măsurile din PNDR 2020, submăsura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” va fi deschisă în luna iulie, având o alocare 43.022.207 euro.

George ZAVERA

Lasă un răspuns