Tinerii alexăndreni au sărbătorit dragostea ”româneşte”

Muzică, dans, karaoke, concursuri, voie bună şi multă dragoste. Aşa au ales tinerii alexăndreni să sărbătorească Dragobetele. Evenimentul organizat de Consiliul Local al Tinerilor Alexandria prin care îi îndemna pe tineri să ”iubească româneşte” a strâns sute de îndrăgostiţi într-un club din Alexandria.
Sărbătorile româneşti n-au murit, se reinventează. Deşi este criticată de unii şi apreciată de alţii, sărbătoarea Sfântului Valentin a prins rădăcini tot mai adanci în ”cultura” tinerilor români şi a atras tot mai mulţi ”adepţi”. Cu toate acestea, în ultimii ani, românii au început să-şi aprecieze mai mult tradiţiile şi revin la vechile obiceiuri. Aşa se face că şi sărbătoarea de Dragobete începe să devină cunoscută. În acest sens, Consiliul Local al Tinerilor din Alexandria organizează de mai mulţi ani sărbătoarea de Dragobete în stilul propriu. În acest an, aceştia i-au îndemnat pe alexăndreni să ”iubească româneşte”.
Într-un club de fiţe din municipiul reşedinţă de judeţ, zeci de tineri s-au înscris la concursurile organizate de CLTA cu sprijinul Primăriei Alexandria. Participanţii au fost nevoiţi să cânte, să danseze şi să facă declaraţii de dragoste în stilul propriu. Pentru curajul de care au dat dovadă tinerii au fost premiaţi cu bani sau cocktailuri din partea organizatorilor.
În pauzele dintre concursuri atmosfera a fost întreţinută de elevii din liceele alexăndrene care au susţinut scurte momente artistice.
Dragobetele este o sărbătoare a iubirii din tradiţia românească, care însă nu este la fel de cunoscută, deoarece nu este la fel de mediatizată. Sărbătorită pe 24 februarie, Dragobetele este celebrat în special de către cei din zona rurală şi semnifică ”o zi frumoasă pentru băieţii şi fetele mari”.
Dragobetele, fiul Babei Dochia era un bărbat chipeş, înalt, care era supranumit şi zeu al fertilităţii. 24 februarie semnifică în tradiţie, începutul primăverii, al renaşterii şi al împerecherii păsărilor. Se zice că Dragobete era un fel de Cupidon, ce oficia căsătorii în rândul animalelor. Preluată din natură şi de către oameni, această sărbătoare este dedicată tinerilor care doresc să se logodească şi să se căsătorească.
Din tradiţii, se spune că fetele şi băieţii se întâlneau în această zi, pentru a participa la jocuri distractive, care să le ofere şansa de a se cunoaşte şi de a se îndrăgosti. Dacă un băiat săruta o fată care-i plăcea, în văzul tuturor, ei urmau să se căsătorească.

C. DUMITRACHE