Termic Calor Serv îşi intră în “pâine” abia spre sfârşitul lunii

Caloriferele alexăndrenilor rămaşi bransaţi la sistemul centralizat se vor încălzi abia de luna viitoare. Noua societate, Termic Calor Serv, nu îşi poate intra deocamdată în drepturi pentru că legea prevede o perioadă de 30 de zile de la organizarea licitaţiei. Potrivit edlilului-şef al Alexandriei, Victor Drăguşin, în jurul datei de 17-18 noiembrie, societatea va prelua, cu acte în regulă sistemul centralizat de încălzire.
Fostul operator, Terma Serv a intrat în insolvenţă după ce a acumulat datorii de aproximativ 65 de miliarde de lei vechi şi a fost acţionată în instanţă de compania de furnizare a gazului, RomGaz.
Pentru că în Alexandria au mai rămas încă 800 de apartamente branşate la sistemul centralizat, municipalitatea a luat decizia de a înfiinţa o nouă societate care să preia această activitate. După mai multe dezbateri şi aprobări a luat fiinţă SC Termic Calor Serv, având aceiaşi angajaţi ca vechea firmă.
Și pentru că societatea nu putea prelua prin încredinţare directă serviciul de furnizare a agentului termic, conducerea Primăriei Alexandria a organizat în luna octombrie o licitaţie pentru concesionarea acestuia. La licitaţie s-au prezentat alte două firme, una din Focşani şi cealaltă din Giurgiu, dar Termic Calor Serv a fost declarat câştigător. Cu toate acestea, societate nu îşi poate intra în drepturi mai devreme de 30 de zile de la data organizării licitaţiei, iar acest lucru se va întâmpla abia pe 17 noiembrie.
”În această lună, cred că pe 18 noiembrie voi convoca o şedinţă extraordinară de Consiliu Local prin care să mandatăm societatea pentru a furniza energie termică în sistem centralizat. Tarifele nu se măresc şi mă aştept la o eficienţă mai mare a încasărilor şi prin prisma faptului că majoritatea familiilor rămase în sistem centralizat sunt asistate social atât de către bugetul local, cât şi de către bugetul central prin ajutoare de căldură. Sper să nu avem probleme privind încasarea. Atrag atenţia cetăţenilor care vor primi căldură că nu vor beneficia de ajutoare decât după ce vor face dovada că au achitat facturile la zi. Dacă vor avea de plată 10 lei, 20 lei vor trebui să-i plătească altfel nu vor mai primi ajutorul de căldură”, a declarat Victor Drăguşin.
Întrebat despre posibilitatea furnizării de agent termic şi pentru restul alexăndrenilor rămaşi în sistem, primarul a explicat că acest lucru s-ar putea face la costuri uriaşe, ceea ce nu rentează nici pentru populaţie, dar nici pentru societatea nou înfiinţată.

Claudiu DUMITRACHE