Teoria ca teoria, practica ne omoară

Premierul Cîțu ne mai dă și vești bune. Acesta ne-a anunțat că revenirea la normalitate depinde de campania de vaccinare și de NOI. Adică Gheorghiță să vaccineze cam 5 milioane de persoane, iar NOI, cei neatinși de carcalac, să respectăm întocmai sfânta treime igienico-sanitară: mască, distanțare, spălat pe mâini.

În sprijinul afirmației sale, premierul a dat asigurări că în lunile aprilie și mai, România va dispune de 8 milioane de doze de vaccin. Iar „aceasta este o condiție necesară pentru a putea trece mai departe. Trebuie să avem acest număr de persoane vaccinate. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia.”, a mai precizat premierul.

Un anunț asemănător a făcut de la Bruxelles Thierry Breton, comisarul pentru Piața Internă, care este responsabil în această perioadă și de campania de vaccinare la nivel european. El estimează că până în semestrul al doilea, Uniunea Europeană va primi 800 de milioane de doze de vaccin și „imunitatea colectivă ar putea fi atinsă pentru întreaga populație a Uniunii Europene”.

Până aici totu-i bine și frumos, dar semnele de întrebare încep să apară atunci când vedem bilanțul Comitetului Național de Coordonare a Activităților prinvind Vaccinarea împotriva Covid. Până la 5 aprilie, 1.226.982 de români fuseseră vaccinați cu ambele doze, iar 905.042 doar cu prima doză.

Ce se va întâmpla cu cei vaccinați cu AstraZeneca, care acum refuză rapelul, dar și cu cei care au fost înscriși pentru același vaccin, dar nu s-au mai prezentat și nu se vor mai prezenta la vaccinare?

Ce se întâmplă cu cele 400 de centre de vaccinare care până acum n-au primit nici o doză de vaccin? Vor deveni funcționale prin repartizarea de vaccinuri sau vor fi închise, iar personalul va fi mutat în centrele suprasolicitate?

Va reuși doctorul Gheorghiță să îndeplinească „planul” la vaccinare? Să zicem că da, din punct de vedere teoretic. Dar pe noi, de când lumea, practica ne omoară.

Șt. B.