Teleormanul, un judeţ sărac şi bolnav, în acelaşi timp

De mai bine de 10 ani în Teleorman locurile de muncă s-au diminuat considerabil, dat fiind faptul că cele câteva sectoare ale industriei şi-au restrâns activitatea.
Ţinând cont de acest aspect şi coroborat cu consumul crescut de medicamente, este evident faptul că Teleormanul este un judeţ sărac şi bolnav. Aici speranţa în mai bine a cetăţenilor a fost spulberată, ori de câte ori investitorii care şi-au manifestat dorinţa de a-şi înfige rădăcinile în pământ teleormănean, în cele din urmă au fugit ca dracul de tămâie.
În aceste condiţii de sărăcie, nu ar trebui să ne mire nici faptul că Teleormanul este cotat şi un judeţ bolnav, aspect reflectat şi din consumul de medicamente care a înregistrat o creştere tot mai mare de la an la an.
La Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman, la capitolul medicamente cu şi fără contribuţie personală s-au consumat 104.262,76 mii lei în anul 2013, faţă de 71.262,76 mii lei în anul 2012 ceea ce reprezintă o creştere cu 46,73 la sută. Iar pentru medicamentele pentru boli cronice utilizate în programele medicale de sănătate s-au consumat 23.793,15 mii lei în anul 2013 faţă de 17.152,63 mii lei în anul 2012 ceea ce reprezintă o creştere cu 38.73 la sută.
La tot acest consum, se mai adaugă şi medicamentele pe care pacienţii şi le-au procurat singuri, fără a mai consulta un medic specialist, de teama aflării unor diagnostice neştiute. Situaţie la care s-a recurs probabil tot din cauza sărăciei.
Şi dacă nu suntem tendenţioşi, de pe urma acestui aspect al sărăciei, unii întreprinzători au ştiut să profite. Este vorba despre cei care au înfiinţat aici farmacie după farmacie. Astfel încât, în judeţul Teleorman funcţionează peste 85 puncte farmaceutice, cele mai multe dintre ele având contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Iar când te gândeşti că la nivel de municipiu reşedinţă de judeţ, un singur punct farmaceutic ajunge să comercializeze medicamente în valoare de peste 15.000 lei pe zi, nu face altceva decât să ne întărească premiza potrivit căreia Teleormanul este un judeţ bolnav.

M.M.