Teleormanul, pe ultimul loc pe ţară privind investiţiile străine

După 26 de ani de capitalism de cumetrie, în România sunt înregistrate, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, aproape 220.000 de companii cu capital străin. Cele mai multe firme cu capital străin sunt din Italia şi Germania, iar Ungaria este reprezentată în România prin aproape 14.000 de companii.

Cele mai multe companii străine au fost înfiinţate în România în anul 2007, în perioada 2004 – 2008 înregistrându-se o creştere semnificativă a numărului de investitori străini. Conform statisticilor oficiale, investiţiile străine s-au concentrat în zonele cu o infrastructură bună sau în locurile unde exista o forţă de muncă bine pregătită.

După zona Bucureşti – Ilfov, care la finele anul 2016 avea un stoc de investiţii străine atrase de aproape 40 de miliarde de euro, cel mai atractiv judeţ pentru investitorii străini s-a dovedit a fi Timişul, judeţ în care investiţiile străine se cifrau la începutul anului trecut la 3,5 miliarde de euro. În topul judeţelor care au atras investiţii străine directe de peste 1 miliard de euro se află apoi judeţele Dolj, Cluj, Alba, Constanţa, Mureş, Braşov, Prahova, Arad şi Argeş.

În clasamentul naţional privind investiţiile străine, judeţul Teleorman ocupă ultimul loc, cu o cifră de afaceri de 5,5 miliarde de lei şi doar 98 milioane euro învestiţii atrase, înaintea sa, cu 5,5 miliarde de lei cifră de afaceri şi 127 milioane de euro investiţii atrase, situându-se judeţul Giurgiu.

Alături de judeţul Teleorman, din grupul format din şapte judeţe aflate sub limita de 100 de milioane de euro investiţii străine directe mai fac parte judeţele : Vaslui, Vrancea, Mehedinţi, Brăila, Botoşani şi Gorj, fiecare din ele având o cifră de afaceri anuală de maximum 8 miliarde de lei.

Lipsa investiţiilor străine conduce, în respectivele judeţe, la un nivel de dezvoltare economică-socială deosebit de scăzut, la obţinerea de venituri salariale dintre cele mai mici, cu implicaţii majore asupra nivelului de trai al populaţiei.

George ZAVERA