Teleormanul, pe primul loc din coada clasamentului privind sosirea turiștilor străini

Teleormanul nu se dezminte ! El ține capul de afiș în toate evaluările făcute la nivel național, fie că e vorba de politică, fie că e vorba de stadiul dezvoltării economice și sociale, fie că e vorba de starea de sărăcie a populației, și așa mai departe. Pentru județul nemuritorului Marin Preda nu se găsește niciodată loc la mijlocul vreunui clasament ! Teleormanului parcă i-a fost scris să fie, în tot și în toate, fruntaș pe țară ! Pe locul întâi, atunci când e vorba de participarea populației la vot în cadrul alegerilor locale, generale și parlamentare, pe primul loc pe țară în ceea ce privește rata șomajului, pe unul din primele locuri la nivel național referitor la cele mai scăzute venituri ale populației, pe un loc ”fruntaș” privind starea de sărăcie cu care se confruntă locuitorii, dar și pe locul întâi pe țară în topul județelor cu orașele și comunele care și-au pierdut cel mai mare număr de locuitori. Și nu numai atât ! Teleormanul, conform unui studiu recent al Eurostat, Teleormanul ocupă

primul loc pe țară, de această dată din coada clasamentului, privind sosirile în județe a turiștilor străini. Din cele 42 de județe, la care se adaugă municipiul București, Teleormanul se situează pe ultimul loc, anul trecut fiind vizitat de numai 1.478 de turiști străini, care s-au și cazat în structurile de primire turistică.

Se știe, România se înscrie printre statele cu cei mai puţini turişti străini înregistraţi în structurile de primire turistică, anul trecut doar aproximativ 2 milioane de persoane străine vizitând țara noastră, ceea ce situează România pe locul 23 în Uniunea Europeană. La acest capitol, România este depăşită de state mult mai mici ca întindere și număr al populației, precum Bulgaria, care a fost vizitată de circa 3 milioane de străini, Ungaria, care a înregistrat 5 milioane de turiști străini sau Cehia, cu 8 milioane de vizitatori străini.

Bucureştiul se află în fruntea clasamentului destinaţiilor preferate de străini cu aproape 1 milion de persoane, ceea ce reprezintă 44% din numărul de sosiri ale turiştilor străini în structurile de primire turistică la nivel naţional. În topul preferinţelor turiştilor străini se află apoi judeţele: Braşov, cu peste 158 de mii de persoane, Sibiu, cu peste 110 mii de persoane şi Mureş, cu 92 de mii de vizitatori străini, urmate de județele Mureș, Timiș, Constanța, Bihor, Cluj etc.

La polul opus, cu cel mai mic număr de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică, se află judeţul Teleorman, care a fost vizitat anul trecut de numai 1.478 de turiști străini, urmat de județele : Vrancea – cu 1.935 vizitatori străini, Giurgiu – cu 2.231 de persoane, Botoșani – 2.553 vizitatori, Ialomița – 3.004 turiști străini – un număr foarte mic de vizitatori dacă ne raportăm la faptul că în județul Ialomița se află renumita stațiune balneoclimaterică Amara, Vaslui – 3.142 vizitatori.

George ZAVERA