Teleormanul, locul I pe țară, cu 24 de localități care se confruntă cu fenomenul depopulării masive

Guvernul a dat publicității un studiu intitulat „Municipiile, orașele și comunele în care s-au produs scăderi accentuate ale populației”. În clasamentul întocmit la nivel național privind municipiile și comunele care se confruntă cu o depopulare masivă Teleormanul se află pe primul loc, având într-o astfel de situație două municipii, respectiv Roșiorii de Vede și Turnu Măgurele, și 22 de comune.

În topul municipiilor și orașelor cu cele mai mari scăderi ale numărului de locuitori pe primul loc se află Brașovul, care a pierdut 76.202 locuitori, ceea ce reprezintă 21,63 din totalul populației existente la începutul anului 1990. În clasamentul cu municipiile cu pierderi cuprinse între 20 și 31 la sută din numărul total de locuitori, alături de Brașov se află municipiile Mediaș, Reșița, Hunedoara, Petroșani, Carei, Orșova, Turnu Măgurele, Vulcan, Roșiorii de Vede, Sighișoara și Brad. Reșița a pierdut 29.361 locuitori, Mediașul 23.412 locuitori, iar Hunedoara 21.878 de persoane.

Urmare a închiderii fabricilor existente la finele anului 1989 și a exodului unui număr foarte mare de tineri spre alte orașe din țară și în străinătate, dar și a numărului foarte mare de decese și natalității extrem de reduse, populația municipiilor teleormănene Turnu Măgurele și Roșiorii de Vede a scăzut dramatic. Municipiul Turnu Măgurele a pierdut 8.511 persoane, respectiv 23,45 la sută din totalul populației, iar municipiul Roșiorii de Vede a rămas fără un număr de 8.051 locuitori, adică fără 21,41 la sută din totalul populației existent în anul 1990.

O situație dramatică se înregistrează în Teleorman și în mediul rural, 22 de localități rurale din județul nostru numărul locuitorilor scăzând în procente cuprinse între 30 și 42,4 la sută din totalul populației. Cea mai grea situație se înregistrează în comuna Necșești, unde numărul total al populației a scăzut cu un procent de 42,4 la sută. În clasament urmează comuna Săceni, care a pierdut 39,3 la sută din totalul populației, comuna Scurtu Mare – cu o scădere de 35,6 la sută a numărului de locuitori și comuna Ciolănești, care a rămas fără 35,3 la sută din numărul de locuitori avut în anul 1990.

Cu pierderi cuprinse între 33 și 37 la sută din totalul populației se înscriu și comunele Slobozia Mândra, Suhaia, Ciuperceni, Călmățuiu, Bujoreni, Traian, Răsmirești, Sârbeni, Trivalea Moșteni și Rădoiești, iar cu scăderi de la 30 la 32,8 la sută comunele Călmățuiu de Sus, Salcia, Balaci, Găleteni, Talpa, Didești, Sfințești și Crângeni. De fapt, Teleormanul ocupă locul întâi pe țară, având cel mai mare număr de comune care se confruntă cu o depopulare masivă. În clasamentul referitor la comunele cu cel mai mare procent de depopulare, după Teleorman urmează județele : Mehedinți, cu un număr de 18 comune, Alba – 13 comune, Argeș 12 comune, Hunedoara – 11 comune. Sunt și foarte multe județe în care numărul localităților rurale în care populația a scăzut semnificativ este unul foarte mic. Județul Sibiu, de exemplu, are o singură comună aflată într-o astfel de situație, Aradul – două comune, Timișul – două comune, Satu Mare – 3 localități rurale, Vâlcea – 3 comune, Bihorul – 5 comune, Prahova – 5 comune etc.

Deci, nici de această dată Teleormanul nu se dezminte ! Rămâne în topul județelor fruntașe din țară ! Pe locul întâi, atunci când e vorba de participarea la vot în cadrul alegerilor locale, generale și parlamentare, pe primul loc pe țară în ceea ce privește rata șomajului, pe unul din primele locuri la nivel național referitor la cele mai scăzute venituri ale populației, pe un loc nedorit privind starea de sărăcie cu care se confruntă locuitorii și, iată, pe locul întâi pe țară în topul județelor cu orașele și comunele care și-au pierdut cel mai mare număr de locuitori.

George ZAVERA