Teleormanul, „lanterna roşie” în topul naţional privind absorbţia de bani europeni

În cartea de vizită a premierului țării, teleormăneanca Viorica Dăncilă, ar trebui inclus şi faptul că județul de baștină al acesteia este pe ultimul loc în topul naţional al zonelor care au atras fonduri europene prin proiecte fezabile şi necesare pentru dezvoltare şi comunitate, aferent perioadei 2014-2020.

În timp ce în multe județe din ţară, precum Ilfov, Constanța, Timiș, Cluj, Braşov, Iași, Bihor și altele, finanţările europene sunt de miliarde de lei, ca să nu mai amintim şi de capitala ţării, Bucureşti, care a accesat 6.830 miliarde de lei prin 260 de contracte, judeţul Teleorman este „lanterna roşie” de serviciu, izbutind să atragă doar 199 milioane de lei din numai 42 de contracte, situându-se, astfel, pe ultimul loc pe ţară în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene.

Înaintea judeţului Teleorman, în partea superioară a acestui clasament privind absorbţia de fonduri europene pentru comunitate şi infrastructură, mai sunt doar judeţele Ialomiţa, cu 39 de contracte şi o finanţare de 247 milioane de lei, Giurgiu, cu 50 de contracte şi o finanţare de 252 milioane de lei, Covasna, cu 52 de contracte şi o finanţare de 369 milioane de lei.

Cine îşi doreşte ca judeţul Teleorman să nu se dezvolte pentru a rămâne o enclavă şi cine răspunde pentru foarte slaba absorbţie a fondurilor europene, devine tot mai evident.

În agenda PSD nu apare şi dezvoltarea acestui judeţ prin fonduri europene, pentru că nu interesează „firmele de casă”, obişnuite să obţină profit pe uşor din contractele cu statul, ceea ce nu pot face şi cu fondurile europene, unde există monitorizare şi stricteţe în ceea ce priveşte derularea şi finanţarea proiectelor cu bani europeni.

Şi dacă tot nu e de „ciugulit”, nici proiecte pe fonduri europene nu prea sunt, ceea ce explică de ce Teleorman este pe ultimul loc pe ţară şi la acest capitol. Până când?…

Senator PNL, Eugen Pîrvulescu