Teleormanul, județul în care se înregistrează cele mai multe cazuri de Pestă Porcină Africană

Conform Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA, la această dată Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localitați din 20 de județe, fiind înregistrate 416 focare, din care un focar într-o exploatație comercială, de tip A, iar în alte 4 județe există doar cazuri de PPA la mistreți.

Cele mai multe focare active de Pestă Porcină Africană sunt înregistrate în județul Teleorman, respectiv 169 de focare în gospodăriile populației și 515 cazuri la porcii mistreți. În județul Dolj sunt înregistrate 81 de focare în gospodăriile populației și 8 cazuri la mistreți, iar în județul Giurgiu 36 de focare în gospodăriile populației și 28 de cazuri la mistreți. În Teleorman,focare de PPA au fost înregistrate în localitățile Bujoru, Năsturelu și sat Zimnicele, Zimnicea, Seaca, Fântânele, Suhaia, Pietroșani, Năvodari, Islaz, Frăsinet, Turnu Măgurele, Vânători.

Prezența virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe data de 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

Până la această dată, au fost eliminați, prin ucidere și îngropare în locuri special amenajate, 372.325 de porci afectați de boală și s-au înregistrat 1.660 de cazuri la mistreți. Au fost stinse 1.246 de focare, cele mai multe în județele Tulcea (568), Brăila (140) și Ialomița (132).Numărul proprietarilor despăgubiți se ridică la 8.778, iar valoarea totală a plăților este de 252,287 milioane de lei.

Este de știut faptul că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnavire pentru oameni, virusul PPA având, însă, impact major din punct de vedere nivel economic și social.

Specialiștii sanitari veterinari precizează faptul că împiedicarea răspândirii și eradicarea acestei boli nu se poate face decât prin sacrificarea și neutralizarea animalelor la care s-a depistat boala, proprietarii fiind despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

George ZAVERA