Teleormănenii sunt atraşi de mirajul ”vestului”

Aproximativ 1000 de cereri de paşapoarte au fost înregistrate de la începutul anului şi până în prezent în judeţul Teleorman.
Teleormănenii sunt încă atraşi de mirajul ”vestului”. Drept dovadă stă numărul mare de paşapoarte înregistrate în primele două luni ale acestui an, dar şi numărul tot mai mic de locuitori ai judeţului nostru.
Potrivit unui raport al Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Teleorman, de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate un număr de 928 de cereri de paşapoarte, din care 552 temporare şi 376 electronice.
În vreme ce unii se pregătesc să părăsească România, alţii, 62 la număr, au primit interdicţie de a părăsi ţara.
”Au fost instituite un număr de 62 de măsuri preventive conform Codului de Procedură penală, privind limitarea exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate primite de la diferite instanţe de judecată din ţară, împotriva unor persoane, cetăţeni români, din care amintim ordinele de dare în urmărire în număr de 11 sau mandatele de executare a pedepsei cu închisoarea în număr de 28”, se precizează într-un comunicat al Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Teleorman.
Teleormănenii interesaţi de obţinerea unui paşaport trebuie să ştie că sediul începând cu luna decembrie a anului trecut, Serviciul Paşapoarte îşi desfăşoară activitatea în sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Teleorman, la parter.
Cererile de paşapoarte pot fi depuse la orice serviciu de paşapoarte din ţară indiferent de domiciliul solicitantului, şi pot fi ridicate de la acelaşi serviciu unde a fost depusă cererea, sau de la un alt serviciu de paşapoarte din ţară sau chiar din străinătate, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, la cerere.
Trebuie spus faptul că ieri, 19 martie, s-au împlinit 102 ani de la emiterea primului paşaport românesc. În data de 19 martie 1912, Regele Carol I a promulgat „Legea asupra paşapoartelor”, primul act oficial românesc care reglementează condiţiile emiterii acestui document.

C. DUMITRACHE