Teleormănenii pot primi câte 4.600 euro de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Peste 26.000 de proprietari de case din România vor avea posibilitatea de a-şi monta gratuit panouri solare, sprijinul financiar oferit de stat fiecărei gopodării care intră în acest program, prin Administraţia Fondului de Mediu, fiind de 4.600 de euro. Conform ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, noul proiect privind energia regenerabilă a primit o alocare de 100 milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru a finanţa proprietarii de gospodării care doresc să-şi amplaseze în propriile gospodării celule fotovoltaice. În acest fel, spune ministrul Mediului , cu sprijinul Parlamentului României şi al Ministerului Energiei, 26.000 de gospodării din ţară vor putea deveni mici producătoare de energie electrică. Curentul electric va fi utilizat pentru consumul propriu, iar surplusul de energie produsă în fiecare gospodărie va putea fi introdus în Reţeaua Naţională de Electricitate.

Panourile fotovoltaice vor avea capacitate de a produce circa 3 kW/oră

Conform ministrului, panourile solare ce vor putea fi cumpărate cu sprijinul financiar oferit de stat aduce populaţiei care locuieşte în gospodării importante economii legate de costul energiei electrice, asigurându-şi gratuit alimentarea cu curent electric a aparatelor electrocasnice, încălzirea locuinţelor cu ajutorul instalaţiilor care utilizează apa caldă, dar şi iluminatul în casă.

Proiectul privind montarea de celulele fotovoltaice, care are o finanţare de 100 milioane euro, va fi lansat până la data de 15 octombrie 2018, astfel încât românii să-şi poată monta o astfel de celulă fotovoltaică, cu o putere de 3 kW/h. Suma pe care Administraţia Fondului de Mediu o va deocanta fiecărei gospodării care va intra în acest program este de până la 4.600 de euro.

George ZAVERA