Teleormănenii, în topul furturilor de energie electrică
Aproximativ 300.000 lei. Aceasta este paguba pe care au produs-o 45 de teleormăneni companiei de furnizare a energiei electrice. Aceştia erau branşaţi ilegal la reţeaua electrică.
Peste 15 la sută din curentul electric consumat la nivelul întregii ţări este furat. Acest lucru a fost scos la iveală de una dintre companiile furnizoare de sisteme de electricitate. Aceasta a calculat şi paguba produsă anual, peste 1 miliard de euro.
Asta înseamnă pentru consumatori nu numai o calitate slabă a energiei, dar şi dezastre ce pot fi provocate din cauza supra-alimentării reţelelor.
Nici teleormănenii nu sunt străini de aceste practici. Potrivit unei informări a CEZ, în primele două luni ale acestui an, 45 de teleormăneni au fost prinşi în timp ce furau energie electrică.
”În primele două luni ale anului 2014, în judeţul Teleorman au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică în 45 de cazuri. Din care 16 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi 29 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice. Prejudiciul total adus operatorului de distribuţie a energiei electrice a reprezentat contravaloarea a 528313 kWh”, se arată în comunicatul CEZ România.
Consumul fraudulos de energie îi afectează pe toţi consumatorii oneşti, pentru că, aceste practici ilegale au consecinţe directe asupra serviciilor de distribuţie a energiei. Pe de altă parte, furtul de energie realizat prin intervenţii neautorizate sau instalaţii improvizate, precum şi furtul de echipamente pot genera accidente grave.
Trebuie spus faptul că cei care consumă sau au intenţia de a consuma fraudulos energie electrică intră sub incidenţa Codului Penal pentru că furtul de energie constituie infracţiune.
C. DUMITRACHE