Teleormăneni, statul vă oferă locuri de muncă… în străinătate!

În loc să se ocupe cu crearea de locuri de muncă, statul român încheie tratate şi facilitează ca românii să plece să muncească în străinătate. Angajatorii străini oferă salarii tentante şi condiţii optime de muncă, iar românii se înghesuie pentru aceste joburi.

A alege un loc de muncă în Spaţiul Economic European, într-unul din statele membre ale Uniunii Europene, în timp s-a dovedit a fi o adevărată oportunitate pentru persoanele care au ales această cale. Chiar dacă multe dintre contractele de muncă sunt semnate, de obicei, pe o perioadă determinată, nu puţine au fost situaţiile în care aceste contracte au fost prelungite sau chiar semnate pe o perioadă nedeterminată.

În aceste zile, prin intermediul reţelei EURES, pentru persoanele calificate, care doresc să lucreze în ţările din uniunea Europeană, sunt puse la bătaie peste 1999 de locuri de muncă.

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 2.100 locuri de muncă vacante.

Ca de obicei, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite de Spania, 963 locuri de muncă: 956 muncitor necalificat în agricultură -cules căpșuni, 2 muncitor – cules struguri, 2 tractorist, 2 sudor TIG, 1 operator centrale electrice.

Germania – 517 locuri de muncă: 120 curier, 80 personal curățenie, 54 electrician, 53 sudor, 51 lăcătuș,50 instalator, 24 șofer camion, 15 commis de rang/demichef de rang/chef de rang, 12 commis de cuisine/demichef de cuisine/chef de partie/souschef, 4 manager hardware sisteme de securitate, 4 manager software sisteme de securitate, 4 mecanic auto, 4 mecanic instalații sanitare, de încălzire și climatizare, 4 șofer autobuz, 4 operator CNC, 3 instalator instalații sanitare, de încălzire și climatizare, 3 instalator mașini, 3 mecanic industrial, 3 mecanic proces, 3 mozaicar, 2 inginer verificare și validare, 2 măcelar, 2 lucrător forestier, 1 coordonator activități arhitectură electrică, 1 coordonator echipă SE în domeniul electric/electronică, 1 constructor structuri din metal, 1 dezvoltator componente electrice/electronice, 1 dezvoltator sistem Android, 1 inginer dezvoltare, 1 inginer proiectant, 1 inginer de sistem, 1 ospătar,1 tâmplar1 tehnician sisteme electrice, 1 tehnician instrumentație și control, 1 tehnician sisteme de răcire.

Aşa că teleormănenii care doresc să muncească pe unul din respectivele posturi, trebuie să facă dovada de o calificare profesională încheiată. Un alt amănunt pe care trebuie să-l ştie viitorii angajaţi, este legat de faptul că angajatorii vor oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.

Iar pentru a fi siguri că vor corespunde cerinţelor impuse de angajatori, teleormănenii care doresc să ocupe un loc de muncă în aceste ţări, se pot adresa Consilierului EURES, din cadrul AJOFM Teleorman, pentru a putea fi înregistrate în baza lor de date.

Pentru înregistrarea în baza de date naţională, în vederea participării la selecţiile organizate de Serviciul Public de Ocupare, sunt necesare mai multe documente: carte de identitate sau paşaport (cu termen de valabilitate de minim 6 luni) – copie; certificat de naştere – copie; cazierul judiciar (termen de valabilitate 6 luni) – original; adeverinţă de la medicul de familie (cu menţiunea ”clinic sănătos” – termen de valabilitate 30 de zile) – original; C.V. în limba română (model EUROPASS); cerere tip.

C. DUMITRACHE