Teleormăneni păgubiţi cu peste 200 milioane lei vechi, prin apeluri telefonice false

Metoda înşelăciunii prin apeluri telefonice false, prin care mii de români au fost păcăliţi şi fraudaţi de sume importante de bani, a ajuns, şi nu de puţin, şi la noi în judeţ.
Numai în cursul acestei luni, trei teleormăneni, din Alexandria, Turnu Măgurele şi Roşiorii de Vede, au căzut victime unor astfel de infractori şi au pierdut sume semnificative, de 2000 lei, 8000 lei şi, respectiv, 2300 euro. Banii au ajuns pe mâinile suspecţilor, după ce aceştia au contactat telefonic victimele şi s-au prezentat drept fiu, ginere sau avocat al fiului/ginerelui părţii vătămate. Infractorii susţineau că aşa zisele rude ale victimelor ar fi fost implicate într-un accident rutier şi au nevoie urgentă de o sumă mare de bani pentru plata daunelor sau spitalizarea persoanelor rănite.
Pentru a-şi scoate rudele din belele, părţile vătămate au trimis sumele de bani în conturile bancare transmise de suspecţi, pentru ca, ulterior, să constate că totul a fost doar o minciună, sesizând poliţia cu privire la aceasta.
Pe lângă această metodă, infractorii mai folosesc şi alte moduri de operare, şi anume: solicitarea unor sume de bani pentru predarea unor colete care, aparent, sunt trimise de rudele aflate în străinătate, ori furtul de bani sau alte bunuri, comis de persoane nesupravegheate care pătrund în locuinţa părţilor vătămate sub pretextul vânzării/cumpărării unor bunuri.
Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, poliţiştii recomandă cetăţenilor să acorde maximă atenţie persoanelor străine, necunoscute, care pretind că vin, sau care vă contactează din partea unor membri ai familiei sau alte rude; să verifice ofertele sau cererile acestora; să nu le permită să intre în locuinţă; să nu le ofere informaţii cu caracter personal; să nu primească pachete şi, mai ales, să nu dea bani unor astfel de persoane.
Cei care se confruntă cu astfel de situaţii este bine să reţină fizionomia suspecţilor, numere de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează, să apeleze serviciul telefonic telefonic 112 şi să sesizeze Poliţia despre acest lucru.

M. MEILĂ