“Teleormăneanul” Virgil Măgureanu s-a apucat serios de agricultură!

Profesorul Virgil Măgureanu, vreme îndelungată titular la catedra de socialism ştiinţific a Academiei “Ştefan Gheorghiu”, iar după 1989 primul director al Serviciului Român de Informaţii a avut ani de-a rândul strânse legături de prietenie (şi profesionale !) cu persoane extrem de cunoscute din Teleorman, fiind de notorietate amiciţia sa cu fostul primar al Alexandriei, Ion Răducu, cu fostul deputat Florea Buga, căruia i-a fost şi profesor la şcoala de politruci, cu oameni din businessul teleormănean. Venea într-atât de des în judeţ, de nici n-ai fi crezut că nu este teleormănean get-beget. În multe localităţi teleormănene, mai cu seamă la Zimnicea, şi înainte şi după 1989, “dom’ profesor ” era unul de-al casei, legumele ecologice ale teleormănenilor, peştele sălbatec, fără colesterol, şi briza Dunării priindu-i de minune. În oaza de linişte de la Dunărica dom’ profesor se simţea cel mai bine!
Între timp, lucrurile s-au schimbat ! Unii dintre prietenii teleormăneni, din “vechea gardă”, au plecat spre cele veşnice, iar alţii au scăpătat din punct de vedere economic, aşa încât şi dom’ profesor şi-a rărit tot mai mult vizitele în judeţul de care se îndrăgostise încă din tinereţe.
După o viaţă de om, cu o activitate politică şi profesională controversată, profesorul s-a stabilit definitiv la Giurtelecu Hododului, din judeţul Satu Mare. La 74 de ani, pe care i-a împlinit de curând, profesorul se mândreşte cu o afacere de succes în agricultură, cu un business pe care ani de-a rândul l-a ţinut sub tăcere. De câţiva ani, Măgureanu şi-a amenajat o livadă de 10 hectare şi a pus bazele unei fabrici de prelucrare a fructelor de pădure, compania numindu-se “Afinul”.
”Livada am extins-o treptat, cumpărând terenurile din jurul nostru, terenuri care erau dezafectate. Aşa am ajuns la 10 hectare, unde am plantat diverse specii de pomi fructiferi, iar pe o suprafaţă de 6,5 hectare am realizat o plantaţie de afini de cultură”, a povestit fostul director SRI într-un interviu acordat revistei Infoaliment. Cea mai mare investiţie din agribusiness a lui Măgureanu este fabrica ”Afinul”, cu o suprafaţă utilă de procesare de 3.800 de metri pătraţi şi utilaje aduse din China. ”Au venit chinezii doar ca să ne ajute să montăm fabrica. Dar, în rest, lucrez cu specialişti români. Fabrica însă are un spaţiu modest: are o hală, făcută după cerinţele instalării aparaturii moderne. De aproximativ un an de zile am pus fabrica în funcţiune, dar ea a funcţionat parţial, pentru că n-am avut fondurile suficie
nte pentru a face un marketing de succes şi să devenim cât mai rapid cunoscuţi. Fabrica are o valoare de cca 21 milioane lei: 50% din fonduri au provenit din bani europeni, mai exact 2 milioane de euro. Restul a fost contribuţia noastră”, mai spune Măgureanu.

George ZAVERA