Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate

Alexăndrenii pot răsufla uşuraţi. Taxele locale nu vor creşte. Edilul-şef al Alexandriei, Victor Drăguşin a declarat că nu va creşte taxele şi impozitele locale. Mai mult, acesta a precizat că nu vede oportună o creştere a taxelor în condiţiile în care alexăndrenii, persoane fizice, prin impozitele pe care le plătesc pe clădiri, terenuri şi maşini, contribuie cu 3 la sută la bugetul consolidat al municipiului.
“Din punctul meu de vedere, ca primar, încă din anul 2008 am susţinut că nu este cazul să majorăm taxele şi impozitele locale, din cauza faptului că persoanele fizice, prin impozitele pe care le plătesc pe clădiri, terenuri şi maşini, aduc la bugetul local doar 3 la sută din bugetul consolidat. Şi dacă dublăm taxele şi impozitele, înseamnă un plus de 7 miliarde de lei în plus pe an, ceea ce reprezintă foarte puţin. Nu am intenţia de a propune consilierilor locali creşterea taxelor şi impozitelor pentru alexăndreni”, a explicat primarul Victor Drăguşin.
Potrivit unui proiect de lege al Guvernului, impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20 la sută, limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze.
Modificarea va fi făcută prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal şi argumentată prin ”dificultăţile financiare” ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri.
”Având în vedere dificultăţile financiare ale autorităţilor locale şi creşterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecţie a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiţionale de 20 la sută a fost menţinută numai pentru persoanele juridice”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului.
În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20 la sută, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.

Claudiu DUMITRACHE