”Ţăranii” s-au emancipat. ”Ghiţă” se vinde on-line

Porcul de Crăciun, comandat on-line. Gospodarii şi-au scos grăsunii la vânzare pe internet. Iar cel mai împânzit loc cu oferte pentru porcii ce vor fi sacrificaţi în decembrie, este internetul. Pe siteurile de anunţuri au apărut deja primele anunţuri că se vând porci pentru sărbătorile de iarnă. Ţăranii din Teleorman vând, în viu, porcul între 9,5 lei şi 10 lei kilogramul.
O singură lună ne mai desparte de una din cele mai frumoase sărbători creştine. Şi cum de pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească preparatele din carne de porc, teleormănenii au început deja să caute cele mai bune oferte pentru cumpărarea lui ”Ghiţă”.
Întrucât reţelele care oferă internet s-au dezvoltat foarte mult, ţăranii au descoperit o nouă metodă de a-şi vinde porcii. Astfel, la o simplă căutare pe internet apar o multitudine de anunţuri cu privire la vânzarea porcilor, direct de la sursă.
Cu laptopul într-o mână şi telefonul mobil în cealaltă, ţăranul contemporan nu mai întâmpină dificultăţi de comunicare şi poate mult mai uşor să facă auzite grohăielile porcilor gata de vânzare, pe internet.
Şi cum anunţurile sunt postate direct de către proprietarii porcilor, preţul, de cele mai multe ori este aproape la jumătate faţă de cel din piaţă, astfel că, un kilogram poate ajunge şi la 9 lei. Bineînţeles, că la faţa locului pot interveni negocieri privind tăierea animalului, dacă este cazul.
”Vând porci pentru sacrificat cu greutăţi cuprinse între 100 – 150 kg şi purcei de 2,5 luni, castraţi şi deparazitaţi. Menţionez că porcii au fost hrăniţi numai cu cereale. Preţul este 10 lei/kg”, se arată într-un anunţ postat de către un teleormănean din comuna Balaci.
Şi persoanele mai pretenţioase pot alege pentru masa de Crăciun o ”carne sănătoasă, cu un nivel de colesterol aproape inexistent”. Tot mai mulţi gospodari au renunţat la porcul autohton şi au început să crească porci vietnamezi. Potrivit specialiştilor, acastă carne este recomandată în alimentaţia bolnavilor de diabet, a cardiacilor şi a multor alţi bolnavi, dar şi a celor care vor să mănânce sănătos.
„Vând porci, purcei şi scrofiţe vietnameze, rasă pură, vârste diferite, linii diferite, preţuri pe măsură. Vietnamezii se cresc mult mai uşor decât porcul autohton, carnea lor nu conţine colesterol, sunt recomandaţi în alimentaţia bolnavilor de diabet, a cardiacilor şi a multor alţi bolnavi, dar şi a celor care vor să mănânce sănătos. Merită văzuţi”, scrie într-un alt anunţ un pereţean.
Cunoscuţi ca şi porci ecologici, porcii vietnamezi aflaţi la maturitate cântăresc până la 120 de kilograme. Aceşti porci mânâncă mai puţin, iar carnea lor este lipsită de grăsimi şi colesterol în proporţie de aproape 100 la sută. Pe asta mizează gospodarii atunci când pun ofertele pe internet.
”Vând purcei vietnamezi, rasă pură, 3, 6 sau 12 luni, femele şi masculi din linii diferite. Alegeţi o carne sănătoasă, cu un nivel de colesterol aproape inexistent pentru a consuma”, scrie un alt comerciant.
Nu puţini sunt cei care aleg să cumpere porci de pe internet, fie pentru că nu au timp să meargă la târguri, fie pentru că fac economie.
De la începutul anului şi până în prezent, carnea de porc la producator s-a scumpit cu mai bine de 50 de procente. În aceste condiţii, puţini sunt românii care îşi vor permite să cumpere un porc întreg pentru Sărbători.

Claudiu DUMITRACHE