Ţăranii pot vinde, în continuare, lapte şi brânzeturi în pieţe

Încheierea la data de 1 ianuarie 2014 a perioadei de tranziţie acordată României pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud a creat în rândul micilor fermieri şi al crescătorilor individuali de vaci de lapte o stare de nelinişte, prin interzicerea vânzării laptelui neconform în pieţe dar şi către firmele de procesare fiind puşi în situaţia de a renunţa la o astfel de activitate. Printr-un comunicat de presă, conducerea Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a ţinut să facă o serie de precizări.
S-au închis 13 fabrici de procesare a laptelui
Finalizarea perioadei de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud materie primă i-a afectat serios şi pe unii procesatori, care nu mai au voie să proceseze lapte neconform. Potrivit ANSVSA, 13 unităţi de procesare a laptelui au fost închise, pentru că nu au îndeplinit condiţiile necesare. Prin urmare, toate unităţile care au beneficiat de prevederile din perioada de tranziţie, pentru a procesa lapte conform şi neconform până la 31 decembrie 2013, în prezent procesează numai lapte conform. Iniţial, 64 unităţi de procesare lapte au beneficiat de perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare, dintre care 51 unităţi de prelucrare a laptelui procesează acum lapte conform. DSVSA precizează şi faptul că în situaţia în care, în urma analizelor efectuate, se va depista lapte neconform, unităţile de procesare a laptelui autorizate au posibilitatea să proceseze laptele neconform în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 de zile, în conformitate cu legislaţia europeană.
Comercializarea laptelui, doar cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare
Producătorii care deţin exploataţii mici (gospodării ale populaţiei) sau ferme de vaci de lapte pot livra laptele crud către centrele de colectare a laptelui sau direct către unităţile de procesare lapte. De asemenea, pot comercializa laptele crud direct către consumatorul final, inclusiv în pieţe, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Pentru a putea comercializa lapte crud direct consumatorului final, laptele trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max.100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie. Totodată, laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.
Cum se poate vinde laptele în pieţe
Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului cu cerinţele legislaţiei. Nu în ultimul rând, comercializarea laptelui şi a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în pieţele agroalimentare şi în târguri, se poate realiza numai în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către Direcţiile Judeţene Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli.

George ZAVERA