Tânăr din Teleorman, cu condiții medicale preexistente, răpus de gripă

A opta victimă a gripei din acest sezon este un tânăr în vârstă de 17 ani din localitatea Gălăteni, județul Teleorman. Internat la Spitalul Județean de Urgență din Alexandria, în data de 13 ianuarie 2019, băiatul a decedat două zile mai târziu, miercuri, 15 ianuarie, după cum se arată într-un comunicat de presă al DSP Teleorman.

Conform aceleiași surse, după ce s-a prezentat la UPU Alexandria și a fost internat la spitalul județean din municipiul reședință de județ, ” medicul pediatru aflat de gardă a decis transferul de urgență al copilului la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, având în vedere gravitatea cazului. Pacientul prezenta obezitate, hepatomegalie și insuficiențăa respiratorie acută”.

Pacientul a fost transferat la unitatea spitalicească din București, două ore mai târziu de la internare. Aici a fost diagnosticat cu infecție respiratorie acută severă (SARI). După ce i-au fost recoltate probe biologice, rezultatul de laborator a identificat două virusuri: infecție cu Virus Sincitial Respirator si Virus Gripal tip A H1.

În comunicatul de presă al DSP Teleorman este precizat că decesul a survenit, în data de 15 ianuarie 2019, ”la un pacient cu condiții medicale preexistente și nevaccinat antigripal, confirmat cu virus gripal tip A, subtip(H1) pdm09 si Virus Respirator Sincitial (VRS)”. În același documnet este menționat că, din cauza bolii genetice rare de care suferea băiatul, acesta avea contraindicație pentru vaccinare.

Până la data de 16 ianuarie 2019, numărul românilor uciși de gripă, în acest an, ajunsese la nouă.

M. MEILĂ