Sute de absenţi la simularea examenului de Evaluare Naţională

Peste 200 de elevi teleormăneni de clasa a 8-a au absentat de la simularea la Limba şi literatura română a examenului de Evaluare Naţională. Un număr la fel de mare de absenţi a fost înregistrat şi la cea de-a doua probă, matematică. Din fericire, în ambele zile ale examenului nu au existat tentative de fraudă şi nici un elev nu a fost eliminat din sală.
Simularea probelor scrise din cadrul examenului de Evaluare Naţională a început în toată ţara, inclusiv în judeţul Teleorman, unde 3.285 de elevi erau aşteptaţi să participe la simularea probei de Limba şi literatură română. Din păcate, nu toţi elevii de clasa a VIII-a au fost curioşi să vadă de bine pregătiţi sunt pentru examenul din vară, 206 dintre aceştia lipsind de la simularea primei probei scrise a Evaluării Naţionale.
Din fericire nu au fost înregistrate incidente în timpul derulării simulării primei probe de examen şi nici un elev nu a fost eliminat din sală.
La primul subiect, elevii au primit un text la prima vedere, poezia “Zăpada sărută întinderile”, de A.E. Baconsky. Li s-a cerut să găsească sinonime pentru o serie de cuvinte, să identifice diftongii din altele, să selecteze un epitet şi o repetiţie, să menţioneze două trăsături ale genului liric şi să explice semnificaţia a patru versuri.
O altă cerinţă a primului subiect a fost aceea ca elevii să redacteze o compunere în care să explice semnificaţia titlului poeziei lui Baconsky.
La cel de-al doilea subiect, elevii au avut primit un text descriptiv despre Maramureş şi au avut de rezolvat mai multe cerinţe, unele gramaticale, altele ţinând de înţelegerea pasajului amintit, pornind de la acesta. Totodată, ei au avut de scris o naraţiune pornind de la o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.
După proba de marţi la Limba şi Literatura Română, simulările au conţinut şi ieri cu examenul la Matematică. Din păcate şi la acest examen au absentat 209 elevi.
”Miercuri, 19 februarie 2014, s-a desfăşurat a doua probă a simulării Evaluării Naţionale la disciplina matematică. În judeţul Teleorman, din 3285 de elevi înscrişi pentru susţinerea probei, au fost prezenţi 3076 elevi, au absentat 209 şi nu au fost cazuri de elevi eliminaţi. Nu au fost înregistrate incidente în timpul derulării simulării probei de examen”, se arată într-un comunicat al ISJ Teleorman.
Şi cum în ţara noastră nu au fost organizate până acum examene fără probleme, iată că şi de această dată au existat probleme în ceea ce priveşte subiectele. Elevii care au ieşit de la simulare au reclamat faptul că punctul ”B” de la subiectul al III-a la matematică nu a putut fi rezolvat dintr-un simplu motiv: nu a fost predat. Problema semnalată le cerea elevilor să ”determine măsura unghiului format de planele VAC şi VBD”.
Simulările au fost organizate întocmai ca examenul de la vară: elevii au stat câte unul în bancă, au avut doi supraveghetori în sală, coli speciale de examen pe care şi-au trecut numele şi au fost monitorizaţi cu ajutorul camerelor de supraveghere care au fost activate pe parcursul celor două ore, între 9:00 şi 11:00 cât au susţinut testarea.
Rezultatele vor fi afişate în data de 7 martie. De precizat că notele nu vor fi trecute în catalog. În schimb, rezultatele elevilor vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Examenele propriu-zise încep pe 23 iunie. Ca o noutate, în acest an, notele la examenele naţionale reprezintă 75 la sută din media de admitere la liceul dorit.

C. DUMITRACHE

Despre autor