Surprize, surprize

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din noiembrie, institutele de sondare a opiniei fac tot mai multe sondaje, unele mincinoase, altele manipulante, unele pentru a da încredere prezidențiabililor, altele pentru a bulversa adversarii. Născuți cu pian în casă sau cu pirostriile pe bătătură, românii cu drept de vot sunt chemați la urne să își aleagă viitorul președinte pentru următorii cinci ani.

În plină perioadă de frământări politice legate de anunțarea candidaților la alegerile prezidențiale din toamnă, CURS a realizat un sondaj de opinie pentru a vedea în care dintre viitorii candidați au românii cea mai mare încredere. Conform sondajului CURS, cel mai bine plasat politician la nivelul încrederii, este Gabriela Firea, primarul capitalei, care se bucură de un grad de favorabilitate de 47 %, în ciuda faptului că Firea a declarat în mai multe rânduri că nu intenționează să candideze la alegerile prezidențiale pentru Palatul Cotroceni.

Pe locul al doilea în acest clasament este președintele în exercițiu, Klaus Werner Iohannis, care adună 44 de procente și care a anunțat încă de anul trecut că își mai dorește un mandat.

Urmează cu 42 de procente Laura CodruțaKovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, dar care și dânsa a anunțat că nu intenționează să intre în politică și vrea să candideze pentru Palatul Cotroceni.

Urmează la oarece distanță Victor Viorel Ponta, președintele Partidului România Unită, cu 35 %. Acesta este urmat în sondaj de liberalul europarlamentar Rareș Bogdan, fost om de presă, care adună la încredere 33 %; nici unul dintre aceștia nu și-a manifestat însă dorința de a candida la alegerile prezidențiale. Urmează Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, acum al doilea om în stat, președintele ALDE, care la alegerile europarlamentare nu a reușit să obțină nici un fotoliu de eurodeputat. Urmează cei de la USR-PLUS, cu Dacian Cioloș care are 33 de procente și Dan Barna, care dorește să candideze, dar care în sondaj nu adună decât 23 %.

Urmează ca la PSD după congresul apropiat să se decidă social-democrații cu cine vor merge la prezidențiale, cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care are la sondaj 28 %, Viorica Vasilica Dăncilă, premierul României, care a adunat 26 de procente, Eugen Teodorovici cu 22 % și Șerban Nicolae cu 14 procente.

Cât adevăr sau neadevăr conțin rezultatele sondajului de opinie rămâne de văzut. Cert este că unii dintre cei aflați pe lista sondajului își doresc cu ardoare să ajungă la Cotroceni, iar alții nici nu iau în calcul acest lucru.

Ioan DUMITRESCU