Subvenție dublată pentru lâna valorificată de crescătorii de ovine

Pentru a determina crescătorii de ovine să valorice întreaga cantitate de lână, obținută prin tunderea oilor, la centrele pentru colectarea lânii , Guvernul României a hotărât, în ședința din 24 iulie 2019, creșterea ajutorului de minimis acordat ciobanilor de la un leu la doi lei pe kilogramul de lână. Hotarârea adoptată de Guvern modifică și completează HG nr.500/2017 privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

Prin acest act normativ se reglementează valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru anul 2019, reprezentând ajutor de minimis, aceasta crescând de la 1 leu până la maximum 2 lei/kg lână comercializată. Conform motivației care a condus la adoptarea acestei măsuri, acordarea schemei de minimis vizează menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor și conduce la diversificarea producțiilor obținute în acest sector, prin valorificarea lânii.

Banii necesari pentru aplicarea schemei de ajutor de minimis, respectiv 30.000 mii lei, prevăzute de prezenta hotărâre, se asigură din bugetul repartizat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație, cu încadrarea în bugetul aprobat Direcțiilor pentru agricultură județene şi a municipiului București pe anul 2019. În județul Teleorman, crescătorii de ovine dețin peste 100.000 de ovine, dintre acestea pentru 95.306 ovine proprietarii depunând la Centrul Județean Teleorman al APIA cereri unice pentru accesarea sprijinului financiar asigurat de la bugetul de stat.

George ZAVERA