Sub deviza “Satul românesc are viitor”

La Alexandria,ieri, a fost dezbătut Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020
La Alexandria, în amfiteatrul Universităţii “Valahia”, ieri a avut loc cea de-a doua conferinţă regională dedicată prezentării şi dezbaterii împreună cu reprezentanţii administraţiilor publice locale, cu partenerii economici, sociali şi de mediu a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Întâlnirea de la Alexandria, desfăşurată sub deviza “Satul românesc are viitor”, face parte din seria de şapte conferinţe regionale, organizate în perioada februarie – aprilie 2014 de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul componentei de consultare publică şi informare asupra Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Prima conferinţă regională privind programul PNDR 2014-2020 a avut loc la Baia Mare, în data de 21 februarie 2014, iar următoarea conferinţă, după cea de ieri, de la Alexandria, va avea loc săptămâna viitoare la Timişoara.
La întrunirea de ieri dedicată prezentării şi dezbaterii viitorului PNDR au fost prezenţi vicepremierul şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Nicolae Dragnea, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, alături de aceştia aflându-se secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, George Turtoi, şi alte cadre de conducere din MADR.
La conferinţă au fost prezenţi primarii localităţilor teleormănene, conducerile Grupurilor de Acţiune Locală, cadre de conducere şi specialişti de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, de la centrele zonale ale Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi ale Agenţiei de Dezvoltare Rurală şi Pescuit, de la Camera Agricolă Teleorman, reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din agricultură şi un mare număr de fermieri. Au fost prezenţi, de asemenea, primari şi fermieri din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, precum şi numeroşi jurnalişti din presa centrală şi locală.
Un cuvânt de bun venit pentru participanţii la conferinţă a avut primarul Alexandriei, Victor Drăguşin, iar preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Ionuţ Gâdea a vorbit pe larg despre oportunităţile pe care le vor avea administraţiile publice locale şi agricultorii în ceea ce priveşte accesarea de fonduri financiare pentru a pune în practică proiecte care să conducă la dezvoltarea mediului rural teleormănean.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezentat principiile care stau la baza noului Program de Dezvoltare Rurală 2014-2020, detaliind, pe sectoare de activitate, oportunităţile de accesare a fondurilor europene nerambursabile pentru implementarea de proiecte de dezvoltare a afacerilor către fermieri şi companiile de procesare a producţiilor agricole, dar şi de către administraţiile publice locale.
La sediul Consiliului Judeţean Teleorman, în prezenţa vicepremierului Liviu Nicolae Dragnea şi a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, au fost semnate contractele de finanţare pentru două proiecte declarate câştigătoare pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile. Cele două proiecte pentru care a fost aprobată finanţarea au fost depuse la CR3 Târgovişte cu sprijinul Grupului de Acţiune Locală “Câmpia Burnasului”. Tânărul Andrei Leonard Gabriel, în vârstă de numai 24 de ani, din comuna Mavrodin, a reuşit să acceseze astfel suma de 60.000 de euro, pe Măsura 121, banii fiind utilizaţi pentru completarea sumei necesare construcţiei unui siloz pentru cereale cu o capacitate de 600 de tone. Cel de-al doilea proiect pentru care s-a semnat ieri contractul de finanţare aparţine Primăriei Măgura, valoarea acestuia fiind de 71.000 euro. Banii sunt destinaţi procurării unui tractor şi a unor utilaje pentru deszăpezire şi pentru realizarea lucrărilor de curăţenie stradală în satele Gurueni şi Măgura, după cum a precizat primarul localităţii, Atanase Ionescu.

George ZAVERA