Ştefan Niculae – preşedinte Agrostar:

Impozitarea este binevenită, cu condiţia ca MFP să nu mai întârzie plăţile către agricultori
Sistemul de impozitare a veniturilor din agricultură pentru persoanele fizice, propus de Guvern, este binevenit, cu condiţia ca Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să îşi achite corect şi la timp obligaţiile faţă de agricultori, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae.
“Este un impozit binevenit, cu specificaţia că Ministerul Finanţelor Publice trebuie să îşi achite obligaţiile financiare către agricultori. Într-adevăr, există un milion de agricultori care nu sunt impozitaţi şi este o zonă care trebuie reglată şi în ceea ce priveşte comasarea terenurilor, dar şi scoaterea produselor pe piaţă, însă MFP are datoria să nu mai întârzie plăţile către agricultori. Dacă MFP îşi va achita obligaţiile corect faţă de agricultori, indiferent dacă sunt mari sau mici, cred că şi agricultorii îşi vor achita obligaţiile către statul român”, a spus preşedintele Agrostar, la finalul discuţiilor de la Ministerul Agriculturii.
Potrivit şefului Agrostar, tot Ministerul Finanţelor Publice are şi rolul de combatere a evaziunii fiscale şi, în acest sens, a solicitat autorităţilor elaborarea unui pachet integrat de măsuri.
“Am cerut MFP elaborarea unui pachet integrat, inclusiv cu măsuri de combatere a evaziunii în agricultură şi cu reducerea TVA la alimente, chiar dacă FMI nu are o poziţie corectă, şi nu ştim de ce. Din punctul nostru de vedere, Guvernul trebuie să îşi asume acest rol. Şi până acum se plăteau impozite, dar mecanismul de colectare era greu de urmărit, pentru că pe filieră erau mulţi actori care practicau evaziunea fiscală. Numai la cereale evaziunea se ridica la un miliard de lei”, a spus Ştefan Niculae.

Ioana NEDELCU