“Preţurile de consum au rămas relativ stabile în luna noiembrie 2013, faţă de luna precedentă, înregistrând chiar o scădere uşoară de 0,01%, iar rata anuală a inflaţiei, pe ultimele 12 luni, a coborât la 1,83%”, spune un recent comunicat publicat de Institutul Naţional de Statistică. Şi tot INS-ul spune că “în luna noiembrie 2013, faţă de luna anterioară, alimentele s-au ieftinit cu 0,15%, în timp ce mărfurile nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,06%, respectiv cu 0,10%”. O statistică ce nu se potriveşte nici pe departe cu realitatea din pieţe ! Cum să scadă preţurile la alimente, când realitatea din pieţe o dovedeşte fără drept de tăgadă că sunt la un nivel destul de ridicat, mai ales în comparaţie cu veniturile deosebit de scăzute ale populaţiei?!
Cartofii nu se găsesc în pieţe la un preţ mai mic de 2,5 lei kilogramul, preţul la fasolea uscată a ajuns la 12 lei kilogramul, usturoiul în supermarket-uri depăşeşte 13 lei kilogramul. Laptele proaspăt, un aliment care sub nici-un motiv nu ar trebui să lipsească din hrana populaţiei, se obţine de la dozatoarele din pieţele teleormănene cu 2,5 lei litrul, iar brânza a ajuns pentru mulţi dintre consumatori o delicatesă, în hala centrală din Alexandria, bunăoară, preţul fiind de la 18 lei până la 26 şi chiar 28 de lei kilogramul. Ce să mai spunem de preţul de 60 de lei cât costă un kilogram de muşchiuleţ de viţel, dar că şi preţul de aproape 25 de lei kilogramul de pastramă de oaie le-a pus în această toamnă doritorilor pofta-n cui ! S-a ajuns să se cumpere cu suta de grame! Preţul citricelor a sărit de 6 lei kilogramul, al prunelor uscate, folosite pentru pregătirea hranei îndeosebi în săptămânile de post, a ajuns la 12 lei kilogramul, iar pentru coliva pe care o vor face de sărbători întru cinstirea morţilor câteva sute de grame de miezuri de nucă necesare le vor costa pe gospodinele din Teleorman, şi nu numai pe ele, mult mai mult decât acum câteva luni, nucile decojite depăşind 30 de lei kilogramul. Pleacă omul la piaţă cu milionul de lei vechi, şi vine acasă cu sacoşa plină … pe jumătate! Nici la carnea de porc preţurile nu sunt la îndemâna tuturor teleormănenilor, deşi negustorii fac tot ceea ce depinde de ei să reducă adaosurile la vânzare, altfel riscând să rămână cu marfa în galantare.
Preţurile din pieţele teleormănene sunt, desigur, la acelaşi nivel ca în mai toate zonele din ţară. Ele sunt mari pentru oamenii cu venituri reduse, dar şi foarte greu de acoperit pentru producători. Cheltuielile de producţie au devenit o adevărată povară pentru crescătorii de animale de carne şi lapte. Şi firmele de procesare se află într-o situaţie deosebit de complicată : de la o perioadă la alta au crescut preţurile la materiile prime, costurile cu forţa de muncă, tarifele la gazele naturale, la electricitate, la carburanţii utilizaţi la mijloacele de transport comercial şi aşa mai departe. O scădere relativă a preţurilor va putea fi înregistrată doar în condiţiile extinderii reducerii TVA şi la celelalte produse alimentare de bază, aşa cum s-a procedat la pâine.
Deocamdată realitatea e că preţurile la produsele alimentare au scăzut doar în statistica INS, piaţa infirmând acest lucru.
George ZAVERA