Sprijinul financiar pentru întreprinderile mici şi mijlocii, anunţat de premierul Victor Ponta

Premierul Victor Ponta, într-o postare pe blog, a făcut cunoscut faptul că pe lângă schema de minimis de 2 miliarde lei, cu posibilitate de prelungire la 4 miliarde lei, care facilitează accesul la credite prin mecanismele de garantare şi contragarantare, la care există peste 7.000 de IMM-uri aplicante eligibile la final de ianuarie, în lunile martie şi aprilie 2014 intră în funcţiune încă patru programe de sprijin pentru diferite categorii de întreprinzători. “Este vorba de programele : “Tineri Întreprinzători”, “Stimularea Femeilor Manager”, la care înscrierile vor fi deschise astăzi (10 martie n.r.), “Programul Start”, care va începe săptămâna viitoare şi “Programul de dezvoltare pentru IMM-uri, disponibil din luna aprilie”, susţine Victor Ponta.
Programul “Tineri întreprinzători”, dedicat debutanţilor în afaceri
Prin intermediul Programului “Tineri întreprinzători”, tinerii debutanţi în afaceri vor putea primi finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro. Referitor la acest program, premierul Victor Ponta a precizat : “Debutanţii în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, pot să depună online cererile începând cu data de 10 martie. Buget, 21 milioane de lei. Programul se derulează prin Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism. Tinerii primesc 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, dar nu mai mult de 10.000 euro. Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii va garanta pentru creditele contractate de firmele înfiinţate de tineri în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, cu până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei. Beneficiarii programului vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată”.
“Programul de stimulare a Femeilor Manager”
“Programul de stimulare a Femeilor Manager” va fi demarat în aceste zile. Sprijinul financiar constă în alocarea unor sume de bani, nerambursabili, de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar. Bugetul programului pentru anul 2014 este de 500.000 lei.
“Programul Start”, în sprijinul tinerilor întreprinzători
“Programul Start”, ce va debuta în data de 17 martie 2014, asigură accesul la finanţare a tinerilor întreprinzători. Bugetul alocat în anul 2014 este de 13 milioane de lei, iar estimările sunt că de acest program ar putea beneficia câteva sute de beneficiari. Programul înseamnă finanţări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar. Întreprinzătorii trebuie să contribuie cu restul banilor din surse proprii.
“Programul de dezvoltare pentru IMM-uri“, începând din luna aprilie
Prin Programul de dezvoltare a IMM-urilor se va asigura o parte din fondurile necesare pentru extinderea şi modernizarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă. Bugetul alocat prin acest program este de 18 milioane de lei. Beneficiarii eligibili primesc finanţări nerambursabile de maximum 80% pentru microîntreprinderi, 70% pentru întreprinderi mici şi 60% pentru întreprinderi mijlocii din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA). Valoarea maximă a grantului nu poate depăşi 80.000 lei pentru fiecare beneficiar”, spune premierul Victor Ponta.

George ZAVERA