Sprijin pentru creșterea natalității în mediul rural

Satele din România se confruntă, în ultimii ani, cu un grav fenomen de depopulare. În aceste condiții, într-o comună din județul Teleorman, s-a luat decizia ca tinerii care aleg să rămână în localitate și să aibă, acolo, copii, să primească, din partea Consiliului local, câte 2.000 de lei pentru fiecare bebeluș. Decizia are, deja, primele rezultate, la doar câteva săptămâni de la adoptare. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile pentru a primi banii, aflăm din reportajul următor.

Mediul rural nu mai este demult atractiv pentru români, mai ales pentru tineri. Aceștia din urmă aleg, de cele mai multe ori, confortul orașului, mai ales că la sate nu există surse de venit. Iar atunci când vine vorba despre aducerea pe lume a unui copil, cei mai mulți tineri iau decizia de a amâna cât mai mult evenimentul, din lipsa resurselor financiare necesare creșterii unui bebeluș. Pentru a schimba această situația, aleșii din comuna Vedea au hotărât, la începutul acestui an, să acorde, din bugetul local, câte 2000 de lei pentru fiecare copil născut în localitate.

George Nițu și familia sa sunt primii beneficiari ai sumei de 2000 de lei. Acesta spune că banii sunt tocmai buni pentru a cumpăra câteva obiecte foarte necesare bebelușului și îi sfătuiește și pe alți tineri din comună să contribuie la creșterea natalității.

Vestea că tinerii părinți vor primi un ajutor bănesc s-a răspândit repede în comuna Vedea, iar localnicii sunt bucuroși că, poate, în viitor, numărul nou-născuților va crește.

Potrivit ultimului recensământ, în comuna Vedea erau înscriși la școlile și grădinițele din localitate în jur de 350 de copii.

Claudiu DUMITRACHE