Spiritul civic al orăşenilor, răpus de stihiile iernii?

Vremea câinoasă din ultimele două zile ale săptămânii trecute, cu vânt deosebit de puternic, care a viscolit zăpada căzută din abundenţă, i-a făcut pe foarte mulţi dintre locuitorii oraşelor teleormănene să-şi petreacă timpul acasă, adoptând un program de odihnă prelungit. Pe tot parcursul celor două zile, oraşele teleormănene parcă erau pustii, doar foarte puţini dintre orăşeni încumetându-se să iasă afară, şi asta mai mult pentru a se aproviziona cu cele necesare traiului de zi cu zi. Doar utilajele de dezăpezire ale administraţiilor publice locale sau ale firmelor aflate sub contract cu primăriile şi-au făcut simţită prezenţa pe tot parcursul celor două zile, acţionând pentru înlăturarea zăpezii îndeosebi de pe cele mai importante artere de circulaţie.
La Alexandria, abia în după amiaza zilei de duminică, atunci când vântul a scăzut foarte mult în intensitate, au început să mai iasă ceva oameni din case şi apartamente, îndeosebi din rândul celor care trebuiau să-şi deblocheze maşinile din zăpadă, pentru a putea merge luni dimineaţa la serviciu. Iar doar pe ici, pe colo, se putea vedea şi câte o persoană ceva mai în vârstă, încercând să înlăture zăpada care tindea să intre chiar şi în scările blocurilor.
Dacă pe străzile principale ale urbei, în urma acţiunilor desfăşurate de către municipalitate pentru dezăpezire, s-a putut circula normal, în condiţii de iarnă desigur, pe multe din străzile secundare, dar mai ales pe trotuare şi pe aleile dintre blocuri zăpada căzută din abundenţă a făcut ca deplasarea pietonilor să se desfăşoare cu foarte mare greutate. Dar nu cantităţile de zăpadă căzute au condus la o asemenea situaţie, ci mai ales lipsa de reacţie a localnicilor în rezolvarea acestei probleme. S-a creat pur şi simplu o stare de lucruri anormală, aşa cum se întâmplă de câţiva ani încoace, ani de democraţie prost înţeleasă, marea majoritate a orăşenilor aşteptând de la conducerile administraţiilor publice să le cureţe chiar şi zăpada de pe trotuare şi de la intrarea în blocuri ori curţi. Dacă în cursul zilei de sâmbătă şi duminică vântul puternic, ce a viscolit căderile de zăpadă, ar fi putut constitui totuşi un motiv care să-i facă pe orăşeni să nu iasă afară din apartamente ori case pentru a curăţa trotuarele şi aleile de zăpadă, lipsa de implicare a multora dintre ei chiar şi cursul zilei de ieri, când ninsoarea s-a oprit, este greu de explicat. Deşi viscolul a încetat încă de la miezul nopţii de duminică spre luni, ieri la prânz erau încă foarte multe trotuare şi alei de acces în zona blocurilor pline de nămeţi de zăpadă, cu multe autovehicule acoperite de nea, din comoditate, marea majoritate a locatarilor preferând să înoate prin zăpadă, decât să pună mâna pe lopată. Spiritul civic al majorităţii orăşenilor parcă a pălit în faţa stihiilor iernii, fiind mai comod să stea ore şi chiar zile întregi în faţa televizorului, să-i acuze în dreapta şi-n stânga pe guvernanţi şi pe autorităţile locale de neimplicare, decât să participe la înlăturarea zăpezii, aşa cum ar trebui să acţioneze bunii gospodari.
O astfel de situaţie s-a înregistrat şi în multe zone ale oraşului ocupate de gospodării individuale, majoritatea localnicilor mulţumindu-se să strângă zăpada doar din faţa propriilor curţi, pentru degajarea zăpezii de pe trotuare aşteptând însă intervenţia autorităţilor. Un mod de gândire nefiresc, departe de a putea spune că într-o bună zi am putea fi şi noi parte a lumii europene civilizate.

George ZAVERA