Speculă pe timp de coronavirus! Cine se îmbogățește în plină pandemie?

Măștile chirurgicale și alcoolul sanitar au devenit produse de lux în România. Spirtul a ajuns să se vândă de 6 ori mai scump, în timp ce măștile de protecție costă de 30 de ori prețul real. Fermierii nu-și explică această creștere de preț a spirtului în condițiile în care materia primă, porumbul sau grâul, s-a ieftinit. Autoritățile statului, de la poliție și până la ANAF sau OPC ar trebui să pună capăt acestei specule.

Astfel, dacă o sticlă de 500 de mililitri de alcool sanitar se vindea în magazine înainte de izbucnirea crizei coronavirusului cu un preț mediu de 5 lei, spirtul se vinde acum pe internet cu prețuri între între 12 și 30 de lei. La fel se întâmplă în cazul măștilor chirurgicale. Dacă înainte de criza provocată de COVID-19, o mască chirurgicală simplă costa 30 de bani, acum același produs costă între 6 și 9 lei bucata, adică de 20 sau chiar 30 de ori mai mult.

În acest moment, o sticlă de spirt medicinal de 0,5 l se vinde de către un magazin online cu 29,99 de lei. Acesta e cel mai mare preț afișat pentru acest tip de produs și vândut de către magazinele virtuale.

Spirtul este alcoolul etilic obţinut pe cale industrială, prin distilarea şi rectificarea plămezilor zaharificate şi fermentate alcoolic, a cărui concentraţie în alcool este de minim 95,5% vol. În funcţie de ponderea lor, materiile prime folosite la fabricarea spirtului sunt melasa, porumbul şi cartoful, industria spirtului prelucrând şi alte materii capabile să transforme amidonul în zahăr fermentascibil.

Potrivit unui proiect de lege, adoptat de Senatul României, preţurile la medicamente, măşti, salopete şi dezinfectanţi vor fi plafonate pe perioada stării de urgenţă şi cel mult 90 de zile de la încetarea acesteia.

Din păcate, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a stării de urgenţă în România, magazinele au făcut vânzări-record. În ciuda sfaturilor să evite aglomeraţia, românii au format cozi, pentru a-şi cumpăra alimente, în timp ce unii au achiziţionat baxuri întregi de spirt. Fără îndoială, aceia erau comercianţi de mici magazine, care au speculat momentul, iar acum le vând la suprapreț.

Este nevoie de o intervenție în forță a autorităților pentru a stopa îmbogățirea nejustificată a unora în perioada de pandemie.

R.M.