Spaimă printre vânzătorii alexăndreni: patru jafuri în ultimele zile

Un hoţ a băgat spaima printre vânzătorii din Alexandria. În ultimele 5 zile, pe raza reşedinţei judeţului au avut loc nu mai puţin 4 jafuri. Cu toate acestea, doar două au fost înregistrate la poliţie şi asta deoarece într-unul dintre cazuri hoţul nu a furat nici un ban pentru că vânzătoarea abia predase încasările, iar celălalt s-a petrecut ieri dimineaţă, iar până la închiderea ediţiei păgubitul nu depusese plângere.
Intrarea în vigoare la 1 februarie a Noului Cod Penal şi a Noului Cod de Procedură Penală a adus primul val de eliberări a unor categorii de deţinuţi, cei mai mulţi închişi pentru hoţie sau tâlhărie. Aşa că cei mai mulţi dintre locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ care au aflat despre jefuirea a cel puţin trei magazine ”de cartier”, în ultimele 3-4 zile, au fost tentaţi să pună pe seama proaspeţilor absolvenţi ai ”facultăţilor” Rahova şi Jilava evenimentele respective.
La prima vedere, declaraţiile vânzătoarelor şi modul de operare sugerează că ar putea fi vorba de acelaşi individ, deşi anchetatorii nu exclud posibilitatea să fie vorba de mai multe persoane.
Primul magazin avut în vizor de hoţ (sau unul dintre hoţi) a fost cel amplasat pe strada Dunării şi cunoscut sub numele de ”Crocodilul”. . În jurul orei 20.00, când clienţii erau din ce în ce mai rari, vânzătoarea s-a trezit că un individ îmbrăcat în negru dă buzna peste ea în magazin, cu un cuţit în mână, şi-i cere hotărât să-i dea toate încasările. Nici n-a apucat sertarul casei de marcat să iasă complet din lăcaş, că hoţul a extras cu dexteritate toţi banii, aproape 500 lei, după declaraţiile femeii.
Hoţul (sau hoţii) cunoştea (u) probabil bine zona şi ştia orele în care vânzările aproape încetau, clienţii retrăgându-se pe la casele lor, şi a atacat an alt boutique aflat la doar două colţuri de primul. Numai că de data asta, ghinion. Vânzătoarea nu mai avea nici un ban. Nici în casa de marcat, nici asupra ei.
”În seara zilei de 8 februarie, în jurul orelor 20:15, o persoană necunoscută a profitat de faptul că nu mai erau şi alte persoane în magazin şi a ameninţat-o cu un cuţit pe vânzătoarea unui magazin amplasat pe strada Dunării la nr. 22, între blocurile I13 şi I26 şi a obligat-o pe aceasta să-i dea toţi banii din casa de marcat. A deschis casa şi persoana necunoscută a sustras din raftul acesteia suma de 497 lei după care a fugit. Din cauza străzii de şoc, vânzătoarea nu a reţinut semnalmentele autorului. A ştiut doar să precizeze faptul că era îmbrăcat în haine de culoare neagră”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Teodora Dragole.
La două seri după primul atac, în altă zonă a Alexandriei, cam la aceeaşi oră, un individ îmbrăcat tot în negru a pătruns în magazinul ”Germino” din spatele staţiei 1 Mai şi după aceeaşi ”reţetă” de sâmbătă seara, a ameninţat-o pe vânzătoare cu un obiect asemănător cu un cuţit şi i-a cerut toţi banii. De data asta a avut mai mult noroc, şi a plecat cu peste 1800 lei în buzunar.
”D. Florentina din Alexandria a sesizat organele de poliţie cu privire la faptul că în seara zilei de 10 februarie, în jurul orelor 18:50, în timp ce se afla în magazinul SC Intim (Germino) de pe strada Libertăţii, situat între blocurile 1502 – 1503 (zona 1 Mai) a intrat un bărbat îmbrăcat în haine negre, cu un fes negru cu dungi aurii şi faţa acoperită până la nivelul nasului cu un fulat închis la culoare.
Persoana în cauză, sub ameninţarea unui obiect dur, despre care femeia nu poate oferi cu exactitate detalii, a sustras suma de 1820 lei din sertarul mesei de serviciu profitând de faptul că în magazin nu se aflau şi alte persoane”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman.
Şi cum probabil că a terminat banii, hoţul n-a stat mult pe gânduri, iar ieri dimineaţă a mai dat o spargere în municipiu, dar despre acest subiect vom reveni în numărul de mâine.
Acum poliţiştii dau din colţ în colţ, încercând să-l descopere pe făptaş, respectiv pe făptaşi dacă e cazul. Deşi dacă ar fi acţionat preventiv n-ar mai fi avut acum bătăi de cap şi n-ar mai fi cheltuit atâta energie şi bani cu prelevarea probelor şi punerea lor cap la cap.
E aproape sigur că poliţiştii alexăndreni au ştiut care din vechii lor ”clienţi” vor fi eliberaţi, iar dacă n-au ştiut e foarte grav.
Dar şi aşa, ”în necunoştinţă de cauză”, nu-i oprea nimeni să întărească supravegherea zonelor sensibile, să-şi coordoneze acţiunile cu patrulele jandarmilor şi ale poliţiştilor locali, despre a căror existenţă ştiu cel mai bine amărâţii care vând ce le prisoseşte prin gospodărie pentru a strânge un bănuţ pentru o butelie sau pentru factura de energie electrică.
Pe ei îi ”aleargă” burtoşii de la poliţia locală la primele ore ale dimineţii, aşa că nu le mai rămâne energie pentru restul zilei şi hoţii îşi fac de cap, de cum se lasă seara.
Şi ori jefuiesc magazine, ca în cazul relatat, ori smulg genţile femeilor, ori lanţurile de aur de la gât.
Să sperăm că ”lecţia pe care ”le-a predat-o” un posibil ”absolvent” de la Rahova îi va trezi la realitate pe cei plătiţi din banii cetăţenilor ca să le asigure liniştea. Mai ales că greul abia acum începe, fiind vorba de eliberarea din penitenciare a mii de infractori care se încadrează în prevederile Noului Cod Penal, în perioada următoare.
Graba de a pune în aplicare noile Coduri Penale şi de Procedură Penală a dus la situaţii paradoxale. Noua reglementare, cea de arest la domiciliu, nu poate fi pusă în aplicare deoarece poliţia nu are sistem de supraveghere prin GPS şi brăţări electronice. Aceste brăţări nu există în dotarea poliţiei pentru că nu a fost dată o lege specială prin care să se dispună cum se pot folosi, cine le cumpără, cine şi cum le monitorizează.

C. DUMITRACHE