Șoferii care și-au schimbat cauciucurile de iarnă nu vor fi amendați

Veste bună pentru șoferii care s-au grăbit să-și schimbe cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Chiar dacă vor fi prinși de polițiști pe drumuri acoperite cu zăpadă nu vor fi amendați.

Vremea rea dă bătăi de cap șoferilor, dar și autorităților. Polițiști rutieri se vor afla pe arterele de circulație din zonele vizate de vreme rea, iar jandarmii sunt pregătiți să acționeze zilnic pentru a acorda sprijin persoanelor aflate în dificultate sau pentru a interveni în orice situație ce necesită o intervenție rapidă de salvare.

Având în vedere că majoritatea conducătorilor auto și-au schimbat deja anvelopele de iarnă, un efect important al acestei perioade îl va reprezenta menținerea siguranței traficului rutier. Ministrul Afacerilor Interne, Dan Carmen Daniela a cerut explicit Poliției Române ca prezența în trafic a polițiștilor rutieri să aibă un scop strict preventiv și de ajutorare a conducătorilor auto.

“Scopul nu este să dăm sancțiuni celor care și-au schimbat anvelopele, ci să ne asigurăm că aceștia nu se expun riscului”, a precizat Carmen Dan.

Polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum, să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara lor, când şoseaua este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, mâzgă sau piatră cubică umedă, dar şi să folosească sistemul de iluminare-semnalizare şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic.

Dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice. Potrivit Legii, obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice. Pe scurt, anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când se circulă pe un drum acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.

Cu toate acestea, șoferii cu mai multă experienţă spun că anvelopele de iarnă trebuie montate încă de când temperaturile scad sub 5-7 grade, maşina având astfel o mai bună aderenţă.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile: ” MS”,” M+S”,” M.S.”sau ” M&S”.

C. DUMITRACHE