La Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman a avut loc, în data de 22 septembrie, simpozionul „Istoria localității Bragadiru din județul Teleorman”.
Evenimentul organizat de instituția de cultură din subordinea Consiliului Județean Teleorman a avut loc grație colaborării dintre aceasta și Arhivele Naționale ale României, Școala Gimnazială Bragadiru și Primăria Bragadiru și a fost dedicat împlinirii a 240 de ani de la atestarea documentară a localității Bragadiru.
Bragadiru, comună din județul Teleorman, este formată din satul de reședință și a fost atestată documentar pe 13 decembrie 1783, localitatea formându-se prin migrarea locuitorilor satelor Țânțăreni, Cătunul, Gorganul, Scăești și Voevodești.
Din anul 1861 localitatea a devenit comună, în componența ei
intrând și satele Țânțăreni și Scăești (sate care dispar în jurul anului 1900).
Localitatea Bragadiru s-a mărit considerabil după Primul Război Mondial, prin asimilarea satului Roiba.
Printre proprietarii moșiei Bragadiru s-au numărat domnitorul Grigore al IV-lea Ghica (până în anul 1834), doamna Eufrosina Ghica, soția domnitorului (1840-1855), frații Mihail și Nicolae Dumba (oameni politici și mari proprietari, 1855-1900) și moșierul Gheorghe Negroponte (1910-1930).
Frații Dumba au construit în Bragadiru un conac, ruinele zidului de împrejmuire existând și astăzi. În anul 1872 au construit o școală cu etaj (care nu mai există), iar în 1898, Primăria, care astăzi este grădiniță.
Tot în 1898 frații Dumba au construit și biserica Sfinții Voievozi Mihail și Gavril.
Înainte de construirea acesteia, în localitate exista biserica Sfânta Adormire, construită de Orbescu, înainte de anul 1800.
Latifundiarul Gheorghe Negroponte a construit un conac, pe locul unde fusese satul Scăești, însă din acesta nu s-a mai păstrat nimic.
Comuna Bragadiru a dat tribut de sânge în Războiul de Independență, în Războiul Balcanic din 1903, în Primul și în cel de-al Doilea Război Mondial, numele eroilor fiind scrise pe monumentul din curtea bisericii.
În timpul Răscoalei din 1907, Bragadiru a fost un punct important al revoltei țărănești.
Participanții la simpozionul care a avut loc la Biblioteca Județeană „Marin Preda” au fost întâmpinați cu pâine și cu sare de două eleve, care sunt componente ale Ansamblului „Mugurașii Bragadirului”. Membrii ansamblului au fost însoțiți de Cotruță Milică (cel care se ocupă de scenariul, coregrafia și conducerea artistică).
Cu acest prilej a fost vernisată expoziția „240 de ani pe Burnaz, la Bragadiru”, care va rămâne deschisă publicului în perioada 22 septembrie-6 octombrie 2023.
Cornelia RĂDULESCU