Şi fără liberali, Cabinetul Ponta 3 n-are emoţii la validare

Dând liber la menţinerea alianţei în teritoriu, pentru a nu stârni un val de nemulţumiri la bază, Crin Antonescu a rezolvat o situaţie de moment, dar a riscat mult pe termen mediu şi lung.
E clar că liberalii rămaşi pe funcţii în judeţe vor fi trataţi altfel de către aliaţi în noul context şi nu vor mai avea nici un argument politic şi nici sprijin la nivel central. Vor fi, pur şi simplu, toleraţi iar toate nemulţumirile lor se vor sparge în capul parlamentarilor proprii, pe care i-au sprijinit să ajungă în Senat sau în Camera Deputaţilor. Iar dacă aceştia doresc să-şi continue cariera politică n-au decât o variantă la îndemână, să sprijine (pe ascuns sau pe faţă) USD-ul în Parlament. Pe ascuns, la votul secret sau pe faţă, alăturându-se lui Tăriceanu şi refăcând USL.
Ieri la amiază, liberalii s-au întâlnit din nou, nu se ştie dacă la iniţiativa parlamentarilor sau a lui Crin Antonescu, iar cum până la închiderea ediţiei întrunirea nu s-a încheiat, nu e riscant să presupunem că s-a discutat despre votul de azi din parlament cu privire la validarea Cabinetului ponta 3.
Sarcina parlamentarilor liberali este extrem de dificilă, în condiţiile în care cooptarea UDMR la guvernare nu a schimbat cu o virgulă Programul USL adoptat la începutul primului mandat al lui Ponta. De aceea poate că prin această întâlnire Antonescu vrea să evite orice surpriză din partea grupurilor parlamentare ale liberalilor.
Deşi noul cabinet are toate şansele să treacă fără emoţii, având teoretic o susţinere de 321 de voturi, la care se pot adăuga voturile PPDD, cei doi lideri executivi ai formaţiunii lui Dan Diaconescu anunţând iei, după întâlnirea cu Victor Ponta, că au reuşit să introducă în noul program de guvernare al cabinetului Ponta o serie de puncte din propriul program. Cu cele 35-40 de voturi ale pepedediştilor guvernarea va fi la fel de confortabilă din punct de vedere al susţinerii parlamentare ca şi înainte de ruperea USL.
În aceste condiţii, e clar că aşa cum spunea Călin Popescu Tăriceanu pe liberali îi aşteaptă o lungă perioadă de opoziţie dacă nu-şi reevaluează şi nu-şi schimbă strategiile pe termen mediu şi lung. Mai ales că n-au reuşit să explice suficient de coerent şi de clar adevăratele cauze ale ruperii USL, fiind percepuţi, în frunte cu Crin Antonescu, ca cei care au sabotat această construcţie politică sprijinită de pături largi ale populaţiei.
Siguranţa cu care Tăriceanu îşi continuă şi îşi promovează demersul ar trebui să fie un semnal pentru Antonescu că în PNL se pot produce mişcări centrifuge în perioada următoare, ceea ce ar fi catastrofal pentru scrutinurile electorale care urmează.

C.R.