Sfaturile președintelui

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, dădea cu ceva timp în urmă un sfat liberalilor, ca de altfel tuturor românilor, spunîndu-le să meargă printre oameni, ”Pesediștii au arătat lumii o față urâtă a României, și e păcat”.

Președintele Iohannis a spus printre altele: ”Celor din PNL le-am spus să meargă între oameni. Sunt politicieni în România care spun că nu contează nici europarlamentarele. Acum 12 ani,România a devenit membră a Uniunii Europene, și Sibiul, capitală europeană”. Acum, președintele Iohannis îi sfătuiește pe români să stea în case.

Acum planul pentru alegerile anticipate este pus la punct. Între timp, și peste România a năpădit pandemia coronavirusului. De la o zi la alta sunt declarate tot mai multe cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus. Mai mult decât atât, bolnavii de coronavirus au început să moară. Sistemul sanitar nu a fost pregătit pentru o asemenea pandemie. Din spitale lipsesc măștile, halatele, bonetele, botoșeii, dezinfectantele. Spitalele au început să externeze pacienții cu boli cronice care urmau să fie operați, pentru a lăsa locul liber bolnavilor de coronavirus. Se construiesc spitale militare de urgență. Școlile au fost închise, și nimeni nu știe până când, sau dacă anul școlar va fi înghețat. Granițele se închid. Întreprinderile au început să se închidă. Bolnavii intră în carantină, iar suspecții de coronavirus sunt izolați la domiciliu cel puțin două săptămâni, cât durează perioada de incubație a virusului ucigaș. Magazinele, în afară de cele alimentare și de farmacii, au fost închise. Armata este scoasă în stradă. Este aproape stare de război, după starea de urgență. Președintele Iohannis face apel către români să stea în case.

Între timp, pentru cei aflați în izolare la domiciliu, sau pentru cei care s-au hotărât să stea în case, singurele consolări sunt telefoanele, televizoarele și internetul. Dar știrile care vin de peste hotare, cât și din țară, nu sunt încurajatoare. Cât va ține această criză? Câți oameni vor muri de coronavirus? Cum va arăta lumea după criză? Va mai exista?

Ioan DUMITRESCU