Serviciul de Ambulanţă Teleorman – Nivel ridicat al afecţiunilor manifestate la copii

În această perioadă, numărul afecţiunilor manifestate la copii pentru care s-a solicitat intervenţia de urgenţă a medicilor din cadrul SAJ (Serviciul de Ambulanţă Teleorman), se menţin la acelaşi nivel, chiar dacă acestea au înregistrat o uşoară scădere faţă de perioada anterioară. De le 39 de cazuri, pentru care s-a intervenit în perioada anterioară, la 37 de cazuri în intervalul 28 februarie – 03 martie.
Menţinerea aproape pe aceeaşi linie a intervenţiilor în cazul acordării primului ajutor în cazul copiilor, s-a datorat probabil şi faptului că la nivelul judeţului nostru în această perioadă, s-a înregistrat un număr crescut al virozelor respiratorii. Coroborat cu faptul că cele 37 de intervenţii au avut un grad mediu de dificultate (gradul I), părinţii ar trebui să fie mult mai responsabili atunci când este vorba de sănătatea copiilor lor.
Având în vedere diferenţa extrem de mică în cazul frecvenţei de producere a acestor afecţiuni, de la o perioadă la alta, am putea spune că avem de a face cu o constantă în acest sens. O situaţie similară fiind şi în cazul intervenţiilor în general. De la 392 de intervenţii în perioada anterioară, s-a ajuns la numai 380 de intervenţii în această perioadă.
În intervalul de timp 28 februarie – 3 martie, Serviciul de Ambulanţă Teleorman a răspuns în timp util la nu mai puţin de 47 de cazuri în care pacienţii acuzau dureri abdominale sau de spate, unde marea majoritate a pacienţilor au avut un grad mediu de dificultate. La diferenţă mică sunt pacienţii cu dificultăţi respiratorii, pentru aceştia s-a intervenit în 41 de cazuri.
Diferenţă mică s-a înregistrat şi între pacienţii care acuzau dureri de cap, şi cei care au avut de suferit în urma pierderii bruşte a cunoştinţelor şi a sensibilităţii. 27 pacienţi acuzau dureri puternice de cap, iar alţi 25 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu pierderea bruscă a cunoştinţei.
Restul cazurilor pentru care s-a intervenit în această perioadă au fost date de cele 16 cazuri de sincope, pentru care medicii au acordat îngrijiri medicale de specialitate. Iar alte 15 intervenţii s-au efectuat în cazul pacienţilor care acuzau dureri toracice.
Cazurile date de diversele sângerări, temperaturi ridicate, obstetrică-ginecologie, diabet zaharat, violenţă şi agresiune fizică, convulsii şi boli nediagnosticate, au fost reduse numeric şi nici nu au ridicat probleme serioase pacienţilor. În acest interval de timp paramedicii SAJ, au acordat primul ajutor şi în cazul a trei pacienţii care au avut de suferit în urma producerii unor accidente rutiere. Şi chiar dacă graviditatea situaţiei în care se aflau cei trei pacienţi era maximă (gradul 0), în urma acordării primului ajutor, pacienţii sunt în afara oricărui pericol.

M.M.