Se va produce o breşă în monopolul intermediarilor din pieţe?

În cel mult trei săptămâni, Guvernul va aproba un act normativ care va reglementa activitatea din pieţe. Cel puţin aşa a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, zilele trecute. „În cel mult trei săptămâni, vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care vom reglementa activitatea în piaţă, iar cei care, în urma schimbării acestui tip de impozitare, vor produce mai mult pentru piaţă, vor avea prioritate la desfacere în pieţele din Bucureşti şi în toate oraşele din ţară. Practic, vom încerca ceea ce s-a încercat de foarte mult timp, să ordonăm activitatea din pieţe. Nu-mi place să spun că eliminăm intermediarii, pentru că sigur vor fi şi intermediari, dar activităţile vor fi separate complet. Producătorii vor avea acces pe baza unui card cu prioritate la aceste mese de desfacere în piaţă, pentru că sunt într-un sistem de impozitare, plătesc impozite corecte şi trebuie să aibă prioritate la desfacere.”
Mai mult, actul normativ va reglementa statutul intermediarilor, care nu vor mai avea acces la certificatele de producător, acestea urmând să devină apanajul celor care produc legumele şi fructele vândute pe piaţă.
Daniel Constantin a mai precizat că fermierii nu-şi vor plăti impozitele până nu-şi vor valorifica producţia. „În urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice am punctat foarte clar că nu aş vrea ca fermierii să îşi plătească impozitele ca orice contribuabil, ci doar atunci când îşi valorifică producţia şi când încasează sprijinul de la buget. Vor fi impozitaţi în două etape, odată la 25 octombrie, când se vor face anumite tranşe de plăţi de la buget şi cel mai târziu la 15 decembrie, când vor primi alte ajutoare.”
Rămâne de văzut dacă această măsură va produce breşa mult aşteptată în monopolul deţinut de intermediari în aproape toate pieţele din România şi va conduce la ieftinirea produselor şi, mai ales, la revenirea produselor neaoş româneşti pe tarabe, situaţie avantajoasă atât pentru producători, cât şi pentru cumpărători.

Şt. B.