Se teme Orban de moțiune?

După cum au anunțat, social-democrații au depus luni, 3 februarie 2020, moțiune de cenzură la adresa Guvernului Orban; moțiunea de cenzură a PSD-ului vine ca represalii la adresa Executivului care și-a asumat răspunderea pentru decizia votului în două tururi de scrutin pentru primari. Data dezbaterii șia votării moțiunii de cenzură vor fi stabilite într-o ședință următoare.

Parlamentarii PSD și UDM acuză Guvernul că a modificat legislația electorală cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată pesediștii acuză Guvernul Orban că intenționează privatizarea forțată a sistemului de sănătate.

Pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de voturi favorabile în număr de cel puțin 233. PSD și UDMR au împreună 228 de parlamentari, dar se bazează și pe votul a patru deputați din tabăra lui Meleșcanu, până de curând președinte al Senatului României. De partea cealaltă PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota schimbarea premierului Orban, însă toate aceste partide nu au la un loc, decât 209 voturi. Diferența o vor face parlamentarii minorităților naționale și parlamentarii independenți.

În cazul în care moțiunea de cenzură va trece, odată cu demiterea Guvernului, s-ar deschide drumul spre alegerile parlamentare anticipate, atât de dorite de președintele României, Klaus Werner Iohannis. Dacă moțiunea de cenzură nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională a României. Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea unei declarații de politică generală, iar în termen de trei zile de la prezentarea proiectului, se poate depune moțiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură depusă a fost adoptată.

Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului. După depunerea moțiunii de cenzură urmează ca Birourile permanente reunite să se întrunească să stabilească calendarul dezbaterii.

La rândul său, premierul Ludovic Orban este optimist, și a lansat un mesaj de mobilizare. Ludovic Orban este convins că moțiunea de cenzură nu va trece; la fel credea însăși Viorica Dăncilă înaintea moțiunii de cenzură la adresa Guvernului pe care îl conducea, și totuși moțiunea a trecut.

Ioan DUMITRESCU